Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Illegale ‘stands’ nog steeds gebruikt in Nederlandse maneges

  •  
03-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3014 keer bekeken
  •  
manege miststanden stichting dierenrecht

© Bron stichting dier&recht

Onderzoek van tv-programma Kassa onthult dat meerdere maneges in Nederland nog steeds paarden houden in zogeheten ‘stands’. Deze dieronvriendelijke staanplaatsen zijn door de sector al sinds 2017 verboden.

Ernstige bewegingsbeperking

Kassa maakte undercoveropnames bij vier Nederlandse maneges waar paarden nog steeds in stands staan. Dit zijn smalle open hokjes waarin paarden worden vastgebonden. In een stand kunnen de dieren niet languit liggen, niet rollen en zich niet omdraaien. Deze bewegingsbeperking veroorzaakt chronische stress en is een ernstige aantasting van het dierenwelzijn. In extreme gevallen leidt dit tot dwangmatig, stereotypisch gedrag zoals bijten op stalwanden of het eindeloos heen en weer zwalken op de voorbenen (bekend als ‘weven’).

Juridische stappen

De Sectorraad Paarden - belangenbehartiger van de Nederlandse paardensector - heeft stands verboden sinds 1 januari 2017. Dit verbod is ook opgenomen in de door de paardensector opgestelde ‘Gids voor Goede Praktijken’. De overheid hanteert die gids voor de invulling van de Wet dieren. Stichting Dier&Recht start een juridische procedure om handhaving af te dwingen op de overtredende maneges.

Dierwetenschapper Sarah Pesie van Dier&Recht: “Paarden urenlang vastbinden is ontzettend dieronvriendelijk en dat is al jarenlang bekend in de paardenwereld. Paarden zijn kuddedieren die veel vrije beweging en veel sociaal contact nodig hebben. Paarden moeten per dag minimaal 4 uur - en bij voorkeur langer - kunnen loslopen in hun vaste groep. Ruiters die een diervriendelijke manege zoeken, moeten dus goed controleren of alle dieren dagelijks voldoende vrije beweging krijgen.”

Bron: Dier&Recht

Meer over:

maneges, paarden, stands
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.