Heel wat vogelsoorten overwinteren in Afrika en leggen duizenden kilometers af om hun winterverblijfplaatsen te bereiken. Onderweg wachten de vogels allerlei gevaren. Ze kunnen in mist terechtkomen en gedesoriënteerd raken, ze kunnen noodweer treffen boven zee of in de bergen of ze kunnen door stormen uit koers worden geslagen. Misschien vinden ze niet genoeg voedsel, zodat ze onvoldoende vetreserves kunnen aanleggen en niet in één ruk de Middellandse Zee en de Sahara kunnen oversteken. Heel veel vogels vallen ook ten prooi aan roofvogels en andere predators. Al deze verliezen, hoe groot ze dan misschien ook zijn, zijn 'ingecalculeerd'. Er overleven genoeg vogels om de populatie op peil te houden.
Een kwart van alle vogelsoorten in Europa gaat door toedoen van de mens in aantal achteruit en komt ernstig in de problemen. Veel van die soorten zijn trekvogels, waaronder nota bene de soorten met de grootste populariteit bij mensen, zoals Ooievaar, Kraanvogel en Boerenzwaluw. De meest directe menselijke ingreep in het leven van de trekvogels is de jacht. In landen rond de Middellandse Zee is de jacht op trekvogels een massasport. De omvang tart bijna elke verbeelding. In Griekenland en Turkije, op Malta en Cyprus worden elk jaar miljoenen vogels geschoten en gevangen. De inventiviteit die hierbij aan de dag wordt gelegd is grenzeloos. Alleen op Malta worden jaarlijks om en bij 5 miljoen trekvogels gevangen en geschoten. Vogelbescherming Vlaanderen voert haar campagne tegen deze wantoestanden dan ook fel op.
Ook BirdLife International heeft intensief campagne gevoerd tegen de vogeljacht op en rond Malta. Dat heeft ertoe geleid dat de Europese Commissie Malta afgelopen juni voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft gedaagd.
De Maltezer overheid trekt zich hier tot op heden weinig van aan en heeft de laatste maanden op verschillende manieren getracht de toch al extreem vrije jacht nog verder uit te breiden, zeer tot ongenoegen van bewoners en natuurbeschermers op Malta.
De Europese partners van BirdLife International hebben er samen bij de Minister President van Malta Dr. Lawrence Gonzi op aan gedrongen om de voorjaars- en illegale najaarsjacht op beschermde soorten te beëindigen en het stropen een halt toe te roepen. Sinds Malta in 2004 tot de Europese Unie toetrad heeft het door de jacht op de zomertortel en kwartel vier keer de Europese Vogelrichtlijn geschonden. In de Vogelrichtlijn is de voorjaarsjacht verboden, om de wilde vogels te beschermen die van Afrika naar de broedplaatsen in Europa trekken.
Konstantin Kreiser, manager Europese Politiek namens BirdLife International in Brussel: "Malta is een belangrijke pleisterplaats voor vogels. Op hun vermoeiende doorreis richting het noorden rusten de vogels uit op Malta. Daarom is dit niet alleen een zaak van Malta, maar van heel Europa."
"Natuurbeschermers, burgers, maatschappelijke organisaties en regeringen in heel Europa besteden enorm veel tijd en moeite aan het beschermen van trekvogels in hun eigen land. Het feit dat de Maltese regering toe staat dat juist deze vogels worden doodgeschoten is schokkend. Ze zijn immers op weg van Malta naar hun broedplaatsen in andere delen van Europa. Door de voorjaarsjacht toe te staan negeert Malta de wet. Het lijkt er op dat deze beslissing is ingegeven door de aankomende verkiezingen."
De actie blijkt wel degelijk effect te hebben. "Eén van resultaten van de campagne van BirdLife is dat er geen vinken meer gevangen mogen worden en dat jacht op zee in het voorjaar verboden is. Daarnaast is het jachtseizoen ingekort en zijn de boetes verhoogd," aldus Tolga Temuge, directeur van BirdLife Malta.
"BirdLife Malta en de andere Europese vogelbeschermingorganisaties zullen druk blijven uitoefenen op Malta om te stoppen met de voorjaarsjacht en om het stropen een halt toe te roepen. Het land loopt niet alleen het gevaar van financiële sancties vanuit de Europese Unie, maar de voorjaarsjacht is ook slecht voor de reputatie van het land." aldus Konstantin Kreiser.