Illegale houtkapcrisis bedreigt tijger
• 16-04-2013
• leestijd 2 minuten
Door de enorme vraag, ondermeer uit Nederland, naar goedkope houten meubels wordt het leefgebied van de Siberische tijger in het Russische Verre Oosten steeds meer bedreigd.
Epidemische vormen
Uit nieuw onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) blijkt dat Rusland de afgelopen jaren twee tot vier keer zo veel hardhout naar China heeft geëxporteerd als wettelijk is toegestaan. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie neemt de illegale houtkap in Rusland ‘epidemische’ vormen aan.
Nederland
Chinese vloeren- en meubelfabrikanten halen de meest waardevolle hardhoutsoorten, zoals de Mongolische eik, vooral uit het Russische Verre Oosten. Verreweg de meeste kant- en-klare houtproducten zijn bestemd voor de Europese en Amerikaanse markt. Nederland speelt indirect ook een rol in de illegale houtkapcrisis in het Verre Oosten van Rusland. Ons land importeert aanzienlijke hoeveelheden aan bewerkt hout uit China zoals kastjes, dat oorspronkelijk uit Rusland komt. In 2010 ging het om een bedrag van 284 miljoen euro.
Georganiseerde criminelen
“Illegale houtkap in het Russische Verre Oosten is in handen van georganiseerde criminelen, met bijbehorende winsten. In deze regio wordt amper gehandhaafd, dus de illegale houtkap kan ongehinderd plaatsvinden. Maar als dit zo doorgaat dan zijn er over vijf jaar geen grote eiken meer over.“, waarschuwt Jaap van der Waarde van het WNF.
Leefgebied Siberische tijger
De Ussuri Taiga is één van de meest gevarieerde gebieden met loofbomen ter wereld. Deze bossen zijn ook het leefgebied van de Siberische tijger, waarvan er wereldwijd naar schatting nog 450 in het wild zijn. Illegale houtkap maakt het bos toegankelijker voor stropers, waardoor met name prooidieren van tijgers in aantal afnemen. Er is een directe link tussen de zeer schadelijke gevolgen van illegale houtkap en de tanende populatie tijgers.
Bron:
WNF.nl