Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Illegale handel tapijtschelpen uit het Veerse Meer

  •    •  
24-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
737 keer bekeken
  •  
tapijtschelpen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de nacht van zondag op maandag vijf inwoners van de provincie Zeeland opgepakt op verdenking van het illegaal op grote schaal vangen en verhandelen van tapijtschelpen. In het onderzoek is beslag gelegd op bankrekeningen, woningen en voertuigen van de vijf.

Het onderzoek startte na meerdere anonieme meldingen. Besloten werd om, ondersteund door de politie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), in de nacht van zondag op maandag in te grijpen.

Tapijtschelpen in het Veerse Meer

Die bewuste nacht werd gezien hoe een aantal mannen op het Veerse Meer een grote hoeveelheid van de schelpdieren opviste. "De vangst werd daarna in een auto geladen, waarmee een van de mannen naar een bedrijfspand reed. De stropers en een handelaar zijn daarop aangehouden", aldus de NVWA.

Bij een doorzoeking van de woningen en drie bedrijfspanden van de verdachten zijn onder meer tapijtschelpen en een groot contant geldbedrag aangetroffen. Het beslag leggen op de bankrekeningen, woningen en voertuigen is volgens de NVWA uit voorzorg. "Wanneer er beslag ligt op vermogen, kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt."

De NVWA wijst erop dat stroperij watergebieden beschadigt, de visstand verstoort en het aantal planten en dieren vermindert. "Daarnaast is er een risico voor de voedselveiligheid, omdat er geen enkele vorm van controle is en de herkomst van gestroopte vis en schelpdieren niet bekend is."

Wat zijn tapijtschelpen?

Universiteit Wageningen onderzoekt in opdracht van het ministerie van LNV al sinds 1992 schelpdieren in de hele (Zeeuwse) Delta. Tapijtschelpen doen hetzelfde als de plaatselijke kokkels: het water zuiveren, dus dat is prima. Maar ze eten ook van hetzelfde eten als de plaatselijke kokkel en daar heeft de kokkel last van. Ieder jaar worden er minder aangetroffen. Bekijk het onderstaande fragment uit 2022 tijdens de Vroege Vogels opnames in het Veerse Meer:

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.