Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Biomassa wordt nog inefficiënt gebruikt'

  •  
02-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
akker.jpg
Biomassa wordt vaak inefficiënt gebruikt. Dat stelt Johan Sanders, hoogleraar Valorisatie van plantaardige productieketens aan Wageningen Universiteit. Hij sprak op 31 maart tijdens het het symposium Landbouw en Energie in het Friese Eernewoude. De hoogleraar wil dat er bewuster wordt gekeken naar de biomassa als grondstof voor de energieproductie, de chemische industrie en de diervoerindustrie.
Nu wordt biomassa als restproduct eigenlijk alleen nog maar gebruikt als basis voor energie. Er zijn echter veel hoogwaardiger toepassingen voor te bedenken. Als voorbeelden noemde Sanders de productie van kunststoffen en plastics. Door de biomassa via raffinage te ontrafelen in hoogwaardige componenten en reststoffen kunnen plastics worden gemaakt zonder dat daarbij nog fossiele grondstoffen nodig zijn.
Overal ter wereld worden nu al installaties opgezet voor de raffinage van biogrondstoffen. Sanders heeft daar hoge verwachtingen van. Er zijn grote concerns bij betrokken die er veel in investeren. Voor de boeren kan de mogelijkheid tot raffinage extra inkomen opleveren. Produceren van biomassa voor alleen verbranding is in Nederland niet rendabel. Akkerbouwland met een opbrengst van tien ton droge stof per hectare levert gemiddeld genomen 640 euro bruto per jaar op. Wanneer de productie efficiënter wordt en de grondstoffen wordt gebruikt in de bulkchemie voor productie van plastics en kunststoffen, kan dat oplopen tot 6400 euro per hectare.
De hoogleraar ziet toekomst in kleinschalige fabrieken vlakbij de productielocaties. Nu moeten er veel transportkosten worden gemaakt en worden akkerbouwproducten over lange afstand vervoerd om te worden verwerkt in grote fabrieken. Het is veel beter om de grondstoffen vlakbij de productielocatie te verwerken tot lang houdbare producten en de overtollige mineralen direct weer terug te brengen op het land.
Door biomassa te concentreren kan er volgens onderzoeker Jaap Kiel programmamanager Biomassa en Kolen bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ook handzame brandstof gemaakt worden. Met een speciaal proces worden er dan met behulp van relatief weinig energie brokjes gemaakt, die gemakkelijk te transporteren zijn.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor