Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IJsvogel probeert iéts te groot visje op te eten | Zelf Geschoten

  •  
02-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
325 keer bekeken
  •  

De ijsvogel probeert een visje weg te werken dat nét te groot is – en heeft daar moeite mee… Nanne Brugman filmde hoe de vogel z’n prooi opeet. Tot allerlaatst zie je de staart van de vis nog bewegen. De ijsvogel moet zich daarna ook even goed uitstrekken na het doorslikken!

Compilatie van de ijsvogel

Je ziet hem vaak eerst als blauwe flits langs het water: de ijsvogel. We krijgen regelmatig filmpjes binnen van deze opvallende verschijning. Enkele daarvan bundelden we in een compilatie! Beelden zijn van Gerrit Kosters, Pieter Kole, Tim Wijgerde, Corine Damiaans, Martijn Bergsma, Theo Wijnhoven en Hans Viveen.

Spectaculaire duiker

De ijsvogel leeft vooral langs beken en rivieren, waar hij jaagt op visjes en insecten. Met een spectaculaire snoekduik verdwijnt hij in het water en komt een paar tellen later met een visje weer boven. Door de prooi tegen de tak dood te slaan, kan hij hem daarna in één keer opeten.

ijsvogel

© Fotograaf: alie Wigarda

IJsvogel in de kou

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, houdt de ijsvogel helemaal niet van ijs. Als er ijs op het water ligt, kan hij immers geen vis meer vangen. In de winter worden ijsvogels vaker bij een wak gezien, omdat dat bij vorst de enige plek is waar ze nog kunnen vissen. Er vallen tijdens strenge winters vaak veel slachtoffers onder de ijsvogels.

Meer over:

ijsvogel, vis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.