Vandaag start het IFAW (International Fund for Animal Welfare) een grote zomercampagne op luchthaven Schiphol om de handel in souvenirs gemaakt van bedreigde wilde dieren een halt toe te roepen. Dertig IFAW medewerkers geven de hele zomer voorlichting aan duizenden toeristen middels een speciaal gebouwde interactieve stand. Hierin zijn ook foute souvenirs zichtbaar die op Schiphol in beslag zijn genomen. De handel in souvenirs gemaakt van ivoor, slangen- en krokodillenleer, koraal, schildpaddenschild, bont etc. floreert als nooit tevoren. Speciale aandacht is er voor de handel in ivoor. De afgelopen jaren is de illegale handel in ivoor enorm toegenomen. Jaarlijks worden in Afrika en Azië tonnen ivoor van gestroopte olifanten in beslaggenomen.
Door de smokkel en illegale jacht dreigen olifantenpopulaties in grote delen van Azië en Afrika uit te sterven. Toeristen die een souvenir kopen waarin ivoor is verwerkt, dragen (vaak nietsvermoedend) bij aan dit tragische feit. Het leven van olifanten wordt wereldwijd al bedreigd door verkleining van leefgebied en klimaatsverandering. Stroperij doet hier nog een flinke schep bovenop. Het aantal olifanten in Afrika is ten opzichte van 40 jaar geleden vrijwel gehalveerd. Niet alleen de olifant is slachtoffer van de stroperij, ook worden ieder jaar rangers gedood die de olifanten juist beschermen. Veel toeristen realiseren zich niet dat de illegale handel in ivoor mede door hen in stand wordt gehouden. Niet alleen in landen als Thailand, Japan, China en de VS is ivoor nog steeds populair. Ook in Europa blijft de vraag naar ivoor groot.
Veel inbeslagnames
In maart werd door de Franse douane 40 kg ivoor in beslag genomen in een woning in Parijs. Twee weken daarvoor werden honderden ivoren beeldjes in Portugal onderschept. Afgelopen half jaar werden in Thailand 9 ladingen illegaal ivoor ontdekt en in april dit jaar vond de tot nu toe grootste inbeslagname van ivoor plaats. De Chinese douane nam 707 slagtanden en 32 ivoren armbanden in beslag.
Wetgeving
Internationale wetgeving verbiedt het om ivoren producten, of producten met sporen van beschermde diersoorten, mee naar huis te nemen van vakantie. Bij de grens loopt de reiziger tegen de lamp. Voor veel mensen is het een schokkende ervaring als blijkt dat hun souvenir illegaal is en in beslag genomen wordt. Het enige dat de toerist ervoor terugkrijgt is een boete. Dit terwijl deze souvenirs gewoon aangeboden worden op lokale markten of in de hotellobby. Om geen risico te lopen en niet mee te werken aan dierenleed adviseert het IFAW dit soort souvenirs links te laten liggen. Er zijn vele prachtige alternatieve souvenirs te vinden.