Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ierse boeren gedwongen om veestapel te verkleinen

  •  
29-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
267 keer bekeken
  •  
Koeienpraat_ikjelle

© ikjelle

Boeren in Ierland zeggen dat ze gedwongen zullen worden om hun veestapel te verkleinen om de klimaatdoelstellingen te halen. Het nieuwe plan van de Ierse regering om de CO2-uitstoot van de landbouwsector tegen 2030 met 25 procent te verminderen, zal daarbij volgens critici leiden tot veel faillissementen onder boeren. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Uitbreiding veehouderij

In plaats van de uitstoot te verminderen, is Ierland doorgegaan met het verhogen ervan en de grootste bijdrage komt van de landbouw. De Ierse overheid moedigde melkveehouders juist aan om uit te breiden om maximaal gebruik te maken van de melkquota van de EU. Boeren investeerden in nieuwe apparatuur en de melkveestapel groeide het afgelopen decennium met bijna de helft. De 135.000 boerderijen in Ierland produceren 37,5 procent van de nationale uitstoot. Dat is het hoogste aandeel in de Europese Unie.

Zondebok

Als de uitstoot met een kwart moet worden verminderd, zullen veel boerderijen failliet gaan en zullen honderdduizenden koeien moeten verdwijnen, zeggen de boeren. Boeren en hun bondgenoten hebben de coalitieregering, waartoe ook de Groene Partij behoort, ervan beschuldigd het platteland tot zondebok te maken en de boeren weinig andere keuze te laten dan kuddes te verkleinen. Tot nu toe zijn er in Ierland echter nog geen hevige protesten geweest, zoals bij de Nederlandse boeren. "Er werd alleen maar gepraat over wat zuivel zou kunnen opleveren voor de economie en de samenleving, en daar hebben we ons best voor gedaan. Nu is het de zondebok", aldus Pat McCormack, hoofd van de Irish Creamery Milk Suppliers Association.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.