Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ieren mikken op derde windmolenpark op zee

  •  
29-11-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_230313.jpg

© windmolens op zee

Nederland kan zich opmaken voor een derde windmolenpark voor de kust. Na de combinatie Shell/Nuon en Eneco heeft ook het Ierse energiebedrijf Airtricity vergevorderde plannen om voor de kust van Hoek van Holland een windpark te bouwen.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft Airtricity woensdag exclusiviteit verleend om op de lokatie 'West Rijn' een windmolenpark te bouwen. ,,Dit is een hele grote stap om definitief toestemming te krijgen voor het project'', aldus woordvoerder Bas Batelaan van Airtricity woensdag. Hij verwacht dat het nog een paar jaar duurt voordat het zover is. Er moeten onder meer nog diverse inspraakrondes worden doorlopen.
Met een capaciteit van 284 megawatt is het beoogde windpark een stuk groter dan dat van Shell/Nuon (ruim 100 megawatt) voor de kust van Egmond en Eneco (120 megawatt) voor de kust van IJmuiden. Shell en Nuon hebben inmiddels de eerste kilowatturen schone stroom aan Nederlandse huishoudens geleverd, terwijl Eneco dit begin 2008 verwacht te doen. Airtricity wil uiteindelijk 200.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien.
Door de aanhoudend hoge olieprijzen schieten de windpolenparken wereldwijd als paddestoelen uit de grond. Airtricity, naar eigen zeggen marktleider in buitengaatse windparken, is momenteel bezig met projecten in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China.
"Nederland is voor ons een belangrijke markt", aldus Airtricity-topman Eddie O'Connor. "Offshore windparken zijn een schone, veilige energiebron voor de toekomst." Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2020 ongeveer 6000 megawatt via buitengaatse windparken te produceren. Met het windpark van Airtricity komt de teller op 500 megawatt.
De lokatie 'West Rijn' ligt veertig kilometer voor de kust bij Hoek van Holland en is daarmee vanaf land niet met het blote oog te zien. Hoeveel windmolens er komen, is nog niet geheel duidelijk. Volgens Batelaan gaat het om enkele 'tientallen'.
Bron:ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.