Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Iedereen naar buiten tijdens de Week van de Biologie

  •    •  
16-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
staartmees_5d999606b583e_large

Staartmees

© Pieterbj

De jaarlijkse Week van de Biologie vindt dit jaar plaats van 20 mei tot maandag 27 mei. De week, georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), staat in het teken van Natuur Dichtbij. Daarmee wil het instituut aandacht vragen voor Nederlandse dieren en planten. Er worden meer dan honderd activiteiten georganiseerd waarmee iedereen kan ervaren hoe leuk en belangrijk de natuur om hen heen is.

Inheemse natuur wint het in populariteit vaak niet van soorten zoals flamingo’s, tijgers en olifanten. Raar is dat niet, aldus projectleider Nienke Prins. "Kinderboeken staan vol met exotische soorten. Ze stelen de show in de mooiste natuurdocumentaires en spelen de hoofdrol in veel cartoons. Dit zijn de soorten die de aandacht trekken van het algemene publiek. Dat is zonde want Nederlandse soorten zoals de snorzweefvlieg, het duinviooltje en de staartmees zijn net zo interessant!"

Zelf aan de slag met natuuractiviteiten

Tijdens de week zijn er onder andere excursies, lezingen, open dagen en workshops voor jong en oud. Al die activiteiten hebben een link met biologie. Tijdens het citizen science-waterproject van de Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) in Rotterdam bijvoorbeeld, kan iedereen zelf aan de slag als onderzoeker. Op de open dag van het biologische melkveebedrijf Hoeve de Roebol in Hasselt kunnen bezoekers zien hoe landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan. Kinderen leren in de Botanische Tuinen van Universiteit Utrecht alles over vlinders en zijn in Zevenhoven welkom voor een voorjaarsexcursie met kikker Kwak. In verschillende dierentuinen kunnen kinderen met een kaart op zoek naar brandnetels, pissebedden en andere natuur.

Het Nederlands Instituut voor Biologie is de beroepsvereniging voor meer dan 6.000 biologen en levenswetenschappers dat als doel heeft biologie op de kaart te zetten. Samen met een Instagram account over balkons, organiseert instituut de tweede editie van de Bloeiende Balkonprijs. Het doel van deze wedstrijd is iedereen met een balkon aansporen om deze aantrekkelijk(er) te maken voor balkonbezoekers zoals insecten en vogels. Voor mensen met een tuin heeft het NIBI een soortgelijke wedstrijd opgezet, de Natuurlijke Tuinwedstrijd. Daarbij worden deelnemers uitgedaagd om (een deel van) hun tuin wat duurzamer te maken. Ook een fotowedstrijd en waarnemingschallenge zijn deel van het programma.

Lees meer over de activiteiten op de website van de Week van de Biologie.

Bron: NIBI

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor