Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gezonde samenleving? Ieder kind een schooltuin!

  •    •  
07-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1341 keer bekeken
  •  

Ieder kind naar buiten! Dat proberen we met Expeditie 10, de campagne waarbij we kinderen kennis laten maken met tien Nederlandse wilde soorten. Alliantie Schooltuinen vindt dat ieder kind in elk geval één jaar een schooltuin moet hebben. We spreken mede-initiatiefnemer Annerie Rutenfrans op de schooltuin van Basisschool De Akker in Nijmegen.

Naar een gezonde samenleving

"Elk kind een schooltuin", dat is de missie van Rutenfrans. "Dat is heel belangrijk, omdat kinderen dan leren waar hun voedsel vandaan komt." Ze ziet dat kinderen een verbinding aangaan met hun omgeving én dat ze eerder groente lusten. "Willen we naar een gezonde samenleving dan is het heel belangrijk dat ieder kind dit ooit heeft meegemaakt."

schoontuin- foto Gert

Niet erbij, maar in plaats van

"Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen niet alleen uit de boeken leren, maar ook door het te doen. Dan beklijft het." vertelt Angelique Weijers, directeur van basischool de Akker. Veel extra werk is het niet om een schooltuin te hebben. "Het is niet erbij, maar in plaats van uit de boeken leren." Reken-, taal- en biologielessen kunnen allemaal gegeven worden in de schooltuin.

Zelf een schooltuin?

Ben je leerkracht en enthousiast over de schooltuin, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Bij de Alliantie Schooltuinen kun je ook zonder groene vingers terecht! Bij hen is gratis het Handboek Schooltuinen te downloaden, bomvol lesmateriaal en tips. Daar lees je ook meer over de 'Week van de Schooltuin', die maandag 8 april is gestart.

Meer over:

schooltuin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.