Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IEA-rapport: 'Investeer niet meer in nieuwe olie- of gaswinning'

  •  
18-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
energie_pixabay

© Pixabay

Er moeten op energiegebied radicale keuzes gemaakt worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen, zoals het afzien van de ontginning van nieuwe olie- en gasvelden. Ook zou er wereldwijd niet meer geïnvesteerd moeten worden in energiecentrales op kolen, zonder dat daarbij de CO2-uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport.

Klimaatdoelen

"De weg naar netto nul uitstoot is smal, maar nog altijd haalbaar", zegt IEA-directeur Fatih Birol over het rapport waarin 400 stappen worden beschreven die ertoe moeten leiden dat er in 2050 geen nieuwe CO2 meer bijkomt in de atmosfeer die niet wordt gecompenseerd. "Als we dat willen halen moeten we stoppen met investeren in nieuwe olie-, gas- en kolenprojecten", aldus Fatih.

Enkele van de stappen zijn het stoppen van de verkoop van auto's met een motor op fossiele brandstoffen in 2035. De wereldwijde elektriciteitssector zou vijf jaar later CO2-neutraal moeten zijn. Daarvoor is een enorme inzet van hernieuwbare energie nodig.

In 2050 moet haast 90 procent van de wereldwijde energievraag uit hernieuwbare bronnen komen, zoals zonne-energie of windenergie. De rest moet volgens de IEA opgewekt worden in kerncentrales. Het energieagentschap berekende dat daarvoor in 2030 jaarlijks vier keer zoveel capaciteit aan zonne- en windenergie moet worden aangesloten als afgelopen jaar. Toen ging het om een recordhoeveelheid aan hernieuwbare stroom.

CO2-afvangsystemen en waterstoffabrieken

Tegelijkertijd moeten er over negen jaar iedere maand tien fabrieken worden voorzien van CO2-afvangsystemen en tegelijkertijd drie fabrieken die op waterstof draaien worden toegevoegd. Ook moeten er maandelijks waterstoffabrieken met een capaciteit van 2 gigawatt bijkomen om aan de vraag voor die brandstof te voorzien.

Probleem daarbij is dat de afvang en opslag van CO2 en de productie van groene waterstof nog in de kinderschoenen staan. Die technieken moeten de komende jaren snel worden doorontwikkeld, meent de IEA omdat anders de energiesector niet aan de doelen zal kunnen voldoen.

CO2-neutraal

Om wereldwijd CO2-neutraal te worden, is vanaf 2030 jaarlijks 5 biljoen dollar aan investeringen nodig. Momenteel wordt er 2 biljoen dollar per jaar geïnvesteerd in energie. Door die extra investeringen groeit de mondiale economie ook, stellen de IEA en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezamenlijk. Andere voordelen van de veranderende energiemix is dat gebieden die nu geen stroom hebben dat makkelijker wel kunnen krijgen of op schonere wijze. Daarmee worden de economieën van arme landen en de levensomstandigheden van hun inwoners verbeterd, voorspelt het energieagentschap.

Het IEA-rapport is bedoeld om richting te geven aan de volgende klimaatbijeenkomst later dit jaar in Schotland.

Greenpeace positief

Milieuorganisatie Greenpeace reageert tevreden op het rapport. "De IEA begint het eindelijk te snappen", stelt directeur Jennifer Morgan. "Als we een kans willen hebben om de klimaatdoelen van Parijs te halen moeten we van fossiele brandstoffen af. We kunnen niet eens alle huidige reserves opmaken." Morgan merkt op dat overheden nu ook moeten stoppen met het geven van vergunningen voor het opsporen en winnen van nieuwe fossiele brandstoffen.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.