Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IEA: CO2-uitstoot op hoogste punt in 2025

  •    •  
27-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
CO2 broeikasgas

© Pixabay

De uitstoot van CO2 zal volgens het Internationaal Energie Agentschap in 2025 zijn hoogste punt bereiken. Het IEA denkt dat de vraag naar fossiele brandstoffen daarna afneemt of stabiel blijft nu er vanwege de oorlog in Oekraïne flink wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen.

In een donderdag uitgekomen rapport schrijft het agentschap dat door de energiecrisis die is ontstaan door de Russische inval in Oekraïne het wereldwijde energielandschap er anders is gaan uitzien en dat de huidige situatie de potentie heeft de overgang naar een duurzamere energievoorziening flink te bespoedigen.

"De energiemarkten en -strategieën zijn veranderd door de Russische invasie in Oekraïne, niet alleen voor nu, maar voor de komende decennia", aldus IEA-directeur, die de huidige situatie "een historisch en onherroepelijk keerpunt naar een schoner, betaalbaarder en veiliger energiebestel" noemt.

Onvoldoende investeringen

Het IEA voorspelt op basis van de laatste berekeningen en door overheden aangekondigde beleidswijzigingen dat de investeringen in duurzame energie tot 2030 met 50 procent zullen stijgen, naar 2 biljoen dollar per jaar. Toch is dat niet voldoende volgens het IEA om de opwarming van de aarde deze eeuw met de beoogde 1,5 graad Celsius te beperken. Daarvoor is een netto uitstoot van nul in 2050 nodig, maar dan moeten de investeringen in duurzame energie vanaf 2030 4 biljoen dollar per jaar zijn.

Vorig jaar meldde het agentschap dat het nog geen zicht had op "een duidelijke piek" in de uitstoot. Nu is de verwachting dat de wereldwijde CO2-uitstoot vanaf een hoogtepunt van ongeveer 37 miljard ton per jaar daalt naar 32 miljard ton in 2050.

Hernieuwbare energiebronnen

Het gebruik van steenkolen, dat een tijdelijke opleving heeft gekend, zal de komende jaren afnemen vanwege de hernieuwbare energiebronnen. Gasgebruik zal tegen het einde van dit decennium stabiel blijven in plaats van de geleidelijke toename die vorige keer werd voorspeld. En de vraag naar olie zal in de loop van het volgende decennium afvlakken om daarna richting halverwege deze eeuw langzaam af te nemen door het gebruik van elektrische voertuigen.

Woensdag meldde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dat de drie belangrijkste broeikasgassen in de lucht de afgelopen jaar allemaal recordhoogtes bereikten. Het gaat om koolstofdioxide (CO2), methaan en lachgas. Ook volgens de VN-organisatie zijn ambitieuzere doelen nodig om de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs na te komen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor