Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Iberische lynx maakt terugkomst door succesvol herstelprogramma

  •    •  
20-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Pardellynx Pixabay

De Iberische lynx was rond de millenniumwisseling bijna verdwenen uit Spanje en Portugal, maar dankzij een uitgebreid herstelprogramma gaat het nu veel beter met de katachtige. De populatie is de laatste jaren zo hard gegroeid, dat de soort is 'gepromoveerd' op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Natuurorganisatie IUCN beschouwt de lynx nu niet meer als bedreigd. De soort staat nu te boek als 'kwetsbaar'.

Pardellynx bijna uitgestorven

In 2001 zag het er somber uit voor de pardellynx, zoals de gevlekte roofkat ook wel wordt genoemd. In het wild waren nog maar 62 volwassen lynxen over in Spanje en Portugal. Natuurbeschermers, overheden, jagers, boeren en landeigenaren besloten echter intensief met elkaar te gaan samenwerken om de soort te behouden. Ze herstelden leefgebieden, niet alleen om de lynxen te beschermen tegen menselijke activiteiten, maar ook om de favoriete prooi van de katachtigen te helpen: het Europese konijn. Die knaagdieren worden evenzeer bedreigd.

Een ander belangrijk onderdeel van het programma om de lynx erbovenop te helpen is een fokprogramma. Meer dan vierhonderd lynxen zijn sinds 2010 in natuurgebieden uitgezet.

Pardellynx maakt goede terugkomst

De maatregelen hebben volgens IUCN een groot effect: tegenwoordig leven naar schatting weer meer dan 2000 Iberische lynxen in het wild, vooral in Spanje en voor een deel ook in Portugal. IUCN is lyrisch over de comeback van de kat met de pluimpjes op zijn oren. De organisatie spreekt van "het grootste herstel van een katachtige soort ooit door instandhoudingsmaatregelen".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.