Huiszwaluwtillen
• 13-08-2015
• leestijd 2 minuten
Op steeds meer plaatsen zie je ze verschijnen: speciale 'tillen' voor huiszwaluwen. Maar bijna negen van de tien blijven leeg. Huiszwaluwpionier Martine Dubois weet hoe je ze wél bezet krijgt.
In 2007 was Dubois de eerste die een huiszwaluwtil liet neerzetten in Biddinghuizen. Later volgde er nog een in haar dorp. Beide zijn nu bezet. Uit een
rapport van SOVON Vogelonderzoek
blijkt dat die bezetting van '100%' uitzonderlijk is. Van de 140 tillen die er dit jaar zijn is naar schatting slechts ongeveer 14% bezet. Overgens kruipt die bezettingsgraad wel ieder jaar stukje bij beetje omhoog. Is een til eenmaal bezet, dan keren de huiszwaluwen het volgend jaar bijna altijd wel terug.
Noodzaak
Net als Dubois benadrukt stadsvogelexpert Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland dat het geen zin heeft zomaar ergens een til te plaatsen. "Er moet een noodzaak zijn voor de vogels om te verkassen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de huizen waar de dieren tot dat moment broeden worden gerenoveerd. Dat was in Biddinhghuizen het geval."
Modder
Verder is het noodzakelijk dat er in de buurt van de til modder is om mee te metselen, insecten om te eten en luwte van bijvoorbeeld een bomensingel om ook op die insecten te kunnen jagen.
Financiële hulp
In sommige gevallen kan Vogelbescherming wat financieel hulp bieden bij het plaatsen van een - dure - huiszwaluwtil. Daarbij wordt uiteraard wel naar de randvoorwaarden gekeken. Van de ruim tien tillen die met financiële steun van Vogelbescherming zijn geplaatst is nu iets minder dan de helft bezet; ook die score is dus beduidend beter dan het landelijk gemiddelde.