Al 28 jaar fietsen broer en zus Henk en Elly Meeuwsen door de Brabantse dorpjes rond Alphen-Chaam om alle huiszwaluwnesten te tellen. Na een afname gaat het nu weer beter met deze vogel.
Waarom zijn er minder huiszwaluwnesten?
Henk en Elly dragen met hun nauwgezette telwerk bij aan het onderzoek van
Sovon Vogelonderzoek
naar de populatiegrootte van de huiszwaluw. Sinds de jaren 70 neemt deze vogel in ons land sterk af. Zeker in stadskernen, waar deze soort voorheen regelmatig broedde, is de afname enorm. De redenen hiervoor zijn niet geheel duidelijk. Een rol zou kunnen spelen dat boerenerven steeds netter worden, waardoor er minder geschikt nestmateriaal voorhanden is. Ook worden nesten nogal eens weggestoken om overlast van uitwerpselen te voorkomen. Inmiddels gaat het gelukkig weer beter met de huiszwaluw.
Komvormig nestje
Van origine bouwt de huiszwaluw een komvormig nest van klei en zand tegen rotswanden. Maar huizen van baksteen en beton voldoen prima en de huiszwaluw is bij ons dan ook een echte cultuurvolger geworden. Als er maar wat modder in de buurt is, kan hij zijn nest bouwen. Maar het verharden van een weg kan zomaar betekenen dat de zwaluwen niet meer terugkeren naar een plek bij gebrek aan modder. Gelukkig zijn deze opportunistische vogels ook tevreden met een kunstmatig nest.
Huiszwaluwen eten enorme hoeveelheden muggen en andere vliegende insecten, die in volle vlucht worden gevangen. Huiszwaluwen zijn lange-afstandstrekkers die helemaal naar tropisch en zuidelijk Afrika vliegen om te overwinteren.