De huiskraai staat op het punt om zich vanuit Hoek van Holland over de Randstad te gaan verspreiden, en van daaruit over Europa. De huiskraai is een uitheemse vogel die al in veel landen voorkomt. Het ministerie van Landbouw en Natuur stelt vast dat de vogel schade veroorzaakt aan de natuur, huisdieren, vee, landbouwgewassen, welzij en gezondheid.
De huiskraai (Corvus splendens) komt van oorsprong uit Azië, maar heeft zich – als verstekeling op schepen - inmiddels al naar Afrika en het Midden-Oosten verspreid. Het is een kraaiachtige die herkenbaar is aan de grijze kraag over achterkop, hals en borst, een tamelijk lange en stevige snavel en een steil voorhoofd.
Naar alle waarschijnlijkheid is één paartje huiskraaien in 1994 aan boord van een schip uit Egypte in Hoek van Holland terechtgekomen. De populatie is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Deze populatie is de eerste populatie van huiskraaien in heel Europa. Zelfs de strenge winter heeft geen verhoogde sterfte veroorzaakt. Daardoor is het vrijwel zeker dat de populatie verder zal uitgroeien en verspreiden. Huiskraaien leven in groepen en slapen.
Een en ander is te lezen in het rapport “De Huiskraai in Nederland: risicoanalyse en beheer” dat SOVON Vogelonderzoek Nederland in 2009 in opdracht van het ministerie van Landbouw en Natuur heeft opgesteld. Het ministerie heeft nooit enige bekendheid gegeven aan dit rapport, maar via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur is het rapport in het bezit gekomen van het platform Stop invasieve exoten.
Volgens het platform zijn er redenen genoeg om zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de dreigende verspreiding van de huiskraaien te stoppen. In het Sovon-rapport worden tal van (combinaties van) maatregelen beschreven. Het actief betrekken van de bevolking ligt daarbij voor de hand.
Diverse verspreide waarnemingen over Nederland zouden er op kunnen wijzen dat huiskraaien als huisdier worden gehouden en soms uit gevangenschap ontsnappen of worden vrijgelaten. Een voor de hand liggende aanvullende maatregel is dan ook om invoer, handel en bezit van deze exoot te verbieden.