houtoogst in hollands hout
• 23-07-2010
• leestijd 1 minuten
Staatsbosbeheer begint in het Hollandse Hout bij Lelystad (FL) met het oogsten van hout. De oogstperiode duurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, een groot deel van de zomer, het gehele najaar en een deel van de winter. Staatsbosbeheer probeert de overlast voor bezoekers van het bosgebied zoveel mogelijk te beperken.
Volwassen bos
Door het 'dunnen' van bossen komt er meer licht in het bos. Hierdoor krijgen bomen meer licht en kunnen ze groter en dikker worden. Door het licht dat op de grond komt, krijgen bovendien andere bomen en struiken kans om te groeien. Zo wordt een relatief jong polderbos op termijn omgevormd naar een groot volwassen bos. Niet alleen vogels profiteren hiervan, maar ook zoogdieren, zoals reeën, vinden er beschutting.
Veiliger fietspad
Tegelijk met het oogsten van het hout worden ook de bomen weggehaald, die langs het betonfietspad staan en voor overlast zorgen. Daardoor komt meer licht op de bosbodem en minder bladeren op het fietspad. Dit pad droogt dan beter op, waardoor minder gladheid ontstaat door algenaanslag en bladval. Dit is veiliger voor fietsers en wandelaars.
Kwetsbare natuur
Tijdens de werkzaamheden wordt rekening gehouden met nesten van vogels en andere kwetsbare natuur. Het geoogste hout is voor het overgrote deel bestemd voor brandhout en papierproductie.
Overlast
Tijdens de werkzaamheden ontstaat er onvermijdelijk overlast voor bezoekers van het Hollandse Hout. Maar Staatsbosbeheer streeft ernaar die overlast zo beperkt mogelijk te houden.