Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

houtoogst in hollands hout

  •  
23-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
800px-Trees_2789.jpg
Staatsbosbeheer begint in het Hollandse Hout bij Lelystad (FL) met het oogsten van hout. De oogstperiode duurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, een groot deel van de zomer, het gehele najaar en een deel van de winter. Staatsbosbeheer probeert de overlast voor bezoekers van het bosgebied zoveel mogelijk te beperken.
Volwassen bos
Door het 'dunnen' van bossen komt er meer licht in het bos. Hierdoor krijgen bomen meer licht en kunnen ze groter en dikker worden. Door het licht dat op de grond komt, krijgen bovendien andere bomen en struiken kans om te groeien. Zo wordt een relatief jong polderbos op termijn omgevormd naar een groot volwassen bos. Niet alleen vogels profiteren hiervan, maar ook zoogdieren, zoals reeën, vinden er beschutting.
Veiliger fietspad
Tegelijk met het oogsten van het hout worden ook de bomen weggehaald, die langs het betonfietspad staan en voor overlast zorgen. Daardoor komt meer licht op de bosbodem en minder bladeren op het fietspad. Dit pad droogt dan beter op, waardoor minder gladheid ontstaat door algenaanslag en bladval. Dit is veiliger voor fietsers en wandelaars.
Kwetsbare natuur
Tijdens de werkzaamheden wordt rekening gehouden met nesten van vogels en andere kwetsbare natuur. Het geoogste hout is voor het overgrote deel bestemd voor brandhout en papierproductie.
Overlast
Tijdens de werkzaamheden ontstaat er onvermijdelijk overlast voor bezoekers van het Hollandse Hout. Maar Staatsbosbeheer streeft ernaar die overlast zo beperkt mogelijk te houden.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.