Rondom het landgoed "De Hoorneboeg" onder Hilversum ligt aan de noordzijde de open heide en aan de zuidzijde de zogeheten halfopen heide. Met halfopen heide wordt bedoeld een heideveld met veel bosvorming. In de noordoosthoek liggen de "Uilenbergjes", een restant van een zandverstuiving. Niet ver daar vandaan liggen twee duidelijk herkenbare grafheuvels. Op en in de omgeving van het landgoed komen de zwarte specht, de grote en kleine bonte specht, en de groene specht voor.
De begrazing op de Hoorneboegse Heide, het Laapersbos en het Laapersveld, gestart op woensdag 12 mei 2004, is inmiddels gerealiseerd. Net als op de andere heidevelden in het Gooi wordt nu ook de Hoorneboegse Heide, ten zuiden van Hilversum, door runderen begraasd. Door dit begrazingsbeheer blijft het landschap open en wordt de specifieke vegetatie in stand gehouden. Door de verspreiding van zaden via de mest, de vacht en de poten van de runderen wordt de verscheidenheid aan planten en dieren bevorderd.
De veekeringen staan langs de grenzen van het wettelijk beschermde natuurmonument Hoorneboeg. Dit betreft de Hoorneboegse Heide, het Laapersbos en het Laapersveld (zie kaartje). Bij vrijwel elk pad dat de veekering kruist, is een doorgang: voor wandelaars is dat het bekende klaphekje en voor fietsers een rooster. Ook ruiters en koetsiers kunnen de terreinen blijven bezoeken. Op de borden bij de doorgangen wordt informatie gegeven over nut en noodzaak van begrazing en wat de bezoeker moet doen in de buurt van de runderen.
De toegangsregeling voor honden blijft onveranderd. Waar de hond los mocht, mag dat nog steeds . Ook blijft het aanlijngebod in delen van het gebied tijdens het broedseizoen (15 maart - 15 juli) van kracht. Meer leest u hierover in de hondenfolder van het Goois Natuurreservaat.
Om problemen te voorkomen geldt nadrukkelijk de eis dat loslopende honden onder appèl dienen te staan. Struinende honden verstoren dieren als reeën en broedvogels, ze kunnen andere bezoekers tot last zijn en de grazers verontrusten. In een speciale folder over de begrazing op de Hoorneboegse heide leest u alles waar u rekening mee moet houden. Deze folder is in het terrein verkrijgbaar. Bij de grotere ingangen van het terrein zijn folderbakjes opgehangen met daarin de folder. De folder is hier ook te downloaden (zie linkerkantlijn).
De aanwezigheid van mensen en los lopende honden in de directe nabijheid van runderen, kan spanningen en prikkelbaarheid bij ze veroorzaken. Om dat te voorkomen gelden er een aantal gedragsregels en is bijzondere aandacht besteed aan de samenstelling van de kudde. De runderen zijn zodanig geselecteerd dat ze niet te opdringerig, te nieuwsgierig of te tam zijn; ze vertonen geen aanvalsgedrag. Ze raken niet snel in paniek en zijn geneigd om weg te lopen bij te nauw contact. Koeien met kalveren en stieren worden niet in het gebied gebracht. De veiligheid voor mens en dier staat voorop.Het gedrag van de runderen wordt voortdurend gevolgd. Indien noodzakelijk worden dieren uit de kudde verwijderd.
Waar moet u op letten als u de kudde tegenkomt?
- houd minimaal 25 meter afstand tot de runderen
- kijk vooruit: houd uw hond goed onder appèl
- laat uw hond in ieder geval niet tussen de kudde lopen
- zorg dat uw hond de runderen niet opjaagt of – nog erger - aanvalt
- komt uw hond toch te dicht bij de runderen, ga er dan niet naar toe, maar loop rustig door en roep uw hond bij u
- staan er runderen op het pad, keer terug of loop met een ruime boog om ze heen
- komen runderen toch dichterbij, loop kalm van ze weg, ontwijk ze op een rustige manier en blijf niet staan de dieren niet aanhalen, aaien of voeren.