Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoop voor olifant door baanbrekend antistroperijplan Centraal-Afrika

  •  
07-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
olifant_27.jpg
Centraal-Afrikaanse landen hebben afgesproken samen stroperij van olifanten en andere bedreigde diersoorten keihard aan te pakken. Het plan van aanpak, ondertekend door tien landen in de Centraal-Afrikaanse regio, moet een halt toeroepen aan de schrikbarende toename van stroperij en handel in bedreigde diersoorten. Nog niet eerder zijn zulke vergaande grensoverschrijdende afspraken gemaakt tussen opsporings- douane- en politiediensten. De landen zullen ondermeer de gezamenlijke grenscontroles fors opvoeren.
Grootschalige olifantenslachting
Door de explosief gestegen vraag uit Azië naar producten van olifanten, neushoorns en andere bedreigde dieren neemt de stroperij in Afrika hand over hand toe. Ivoor wordt door georganiseerde criminele netwerken via diverse smokkelroutes over land, havens en vliegvelden naar Azië, voornamelijk Thailand en China gesmokkeld. WNF directeur Johan van de Gronden: "Alleen door intensieve samenwerking kunnen we het tij keren. Maar dit is pas de eerste stap. De internationale gemeenschap moet zich nu ook committeren want een internationaal probleem vraagt om een internationale aanpak. Het is te hopen dat we niet meer de afschuwelijke beelden van de grootschalige olifantenslachting zoals eerder dit jaar in Kameroen zullen zien."
8 tot 10 miljard dollar
Afgelopen vrijdag nog sprak de president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, Donald Kaberuka, z'n bezorgdheid uit over de groeiende stroperij en handel in producten van bedreigde diersoorten. De toename van het aantal inbeslagnames is volgens hem het bewijs dat er professionele smokkelsyndicaten achter zitten. Met de illegale handel is jaarlijks maar liefst tussen de 8 en 10 miljard dollar gemoeid.
De tien ministers hebben tegelijkertijd aangekondigd dat er in 2013 een conferentie wordt gehouden over hoe het verlies aan biodiversiteit in de Centraal-Afrikaanse regio kan worden gestopt. Voor deze topbijeenkomst zijn ook de ‘vraaglanden’ zoals China, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en de Verenigde Naties uitgenodigd om te praten over de mogelijkheden om samen te werken.
Eind deze maand zal de regering van Gabon, in de strijd tegen smokkelaars,de hele voorraad aan ivoor verbranden om zo te voorkomen dat het ‘witte goud’ op de zwarte markt terechtkomt.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor