Het hoge water in de grote rivieren gaat in de nacht van woensdag op donderdag dalen. Daarna zakt het hoge water snel. In het weekeinde voorziet Rijkswaterstaat een stand van ongeveer 12,50 meter boven NAP bij Lobith. Het waterpeil in de rivieren Rijn en Moezel in Duitsland begint langzaam te zakken.
Gevolgen van de hoge waterstand
Het hoge water in de Waal bij Nijmegen zorgt voor verzakkingen in de kade. Op een aantal plekken spoelt zand weg onder de bestrating, die daardoor inzakt. De gemeente plaatst hekken en linten rond verdachte plaatsen op de al afgesloten kade. Voor de landbouw en veeteelt in het stroomgebied van de grote Duitse rivieren leverde het hoogwater weinig problemen op. De boeren verkeren in 'winterrust' en hebben momenteel sowieso weinig op hun land te doen.
De Rijn bij Lobith stond dinsdagmiddag op 14,56 meter boven NAP. Woensdag bereikt de rivier een piek van 14,70 meter. Dat kan ook tien centimeter meer of minder zijn, aldus Rijkswaterstaat in het waterbericht van dinsdag.
De rivierdijken zijn op dergelijke hoge waterstanden berekend, zodat Rijkswaterstaat en de waterschappen geen ernstige problemen verwachten. Stuwen en schuiven zijn geopend. Recente maatregelen om het rivierwater meer ruimte te geven, zoals nevengeulen en overstromingsgebieden, blijken goed te werken.
Er staat inmiddels wel veel kwelwater aan de binnenkant van dijken. De schappen controleren de dijken op water dat onder het dijklichaam doorsijpelt. Dijken zouden daardoor instabiel kunnen worden.
De hoogwaterpiek op de Maas is voorbij, aldus Rijkswaterstaat. De waterstand daalt en de komende dagen worden de stuwen op de regenrivier weer in gebruik genomen.