De hoge waterstanden in de rivieren gaan overal zakken. De piek in de Rijn bij Lobith is voorbij. De Nederrijn, de Waal, de Lek en de IJssel stijgen maandag nog iets verder, maar vanaf dinsdag zakt het water overal. De afvoer van de Maas bij Sint Pieter onder Maastricht is maandag al onder de 1000 kubieke meter per seconde gezakt en dat is een normale waterstand, aldus Rijkswaterstaat.
De hoogwatergolf in de Maas passeert maandag Brabant en Gelderland. Er is al veel Maaswater weggestroomd in plassengebieden in Limburg. Daarnaast zijn de rivierdijken in Brabant en Gelderland steviger en hoger, zodat Rijkswaterstaat verwacht dat de piek in die provincies geen grote risico's zal opleveren. Wel lopen uiterwaarden en zomerkades onder water.
De Rijn bij Lobith zakt zaterdag onder de 12,00 meter boven NAP. Bij die waterstand verdwijnen de overstromingen langs de oevers van de grote rivieren. De Rijn heeft geen last van nieuwe overstromingen in Oostenrijk, want dat gebied mondt niet uit op die rivier. Ook maatregelen tegen nieuwe hoosbuien die in Zwitserland worden genomen zullen het waterpeil van de grote rivieren in Nederland niet beïnvloeden, denkt Rijkswaterstaat.