Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoogheemraadschap legt waterberging aan in Utrechts natuurgebied

  •    •  
20-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
595 keer bekeken
  •  
Willeskop door Leen Euser bewerkt

Natuurgebied de Willeskop

© Leen Euser

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) legt een nieuwe waterberging aan in natuurgebied, de Willeskop nabij Oudewater in de provincie Utrecht. Het gebied kan zo 200.000 kubieke meter water opslaan. Het gebied dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer krijgt hierdoor gelijk natuurvriendelijke oevers, eilandjes en meer rietmoeras moeten het gebied voor planten en vogels aantrekkelijk maken.

Wateroverlast en afvoer

HDSR heeft een nieuwe plaats nodig om overtollig water tijdelijk op te bergen bij harde regen. Volgens het schap zal er toekomst vaker harde regen vallen in de polder, wat zorgt voor meer water overlast. Voor water vanaf de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel wordt ook een doorvoerroute neergelegd naar de Lek.

Provinciaal belang

De Gekanaliseerde Hollandsche IJssel speelt een belangrijke rol in het Utrechtse watersysteem. Maar klimaatverandering en zeespiegelstijging beperken de afvoer van het water steeds vaker. Via de nieuwe doorvoerroute kan het schap water opslaan in waterberging Willeskop en dat later via stuwen en duikers naar de Lek sturen. De aannemer start deze week met grondwerkzaamheden. HDSR hoopt rond de jaarwisseling klaar te zijn met de berging.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.