Hoogheemraadschap controleert aardappeltelers_13_04_2012
• 13-04-2012
• leestijd 2 minuten
Bij het telen van aardappelen wordt intensief gespoten met gewasbeschermings-middelen. De kans is aanwezig dat deze stoffen in het oppervlaktewater komen. Daarom gaat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in mei bij een aantal telers controleren. Doel is te komen tot een betere waterkwaliteit.
Schoon water
Het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier telt ruim 340 aardappeltelers die op gezamenlijk 6700 ha. hun aardappelen telen. Al deze bedrijven vallen onder de regelgeving uit het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij (Lotv). Het doel van het Lotv is schoner oppervlaktewater. Het oppervlaktewater kan onder andere verontreinigd raken met gewasbeschermingsmiddelen doordat sloten worden meegespoten of door het verwaaien van de stoffen naar het oppervlaktewater. Het is niet haalbaar om alle bedrijven te controleren, daarom wordt de controle beperkt tot 50 bedrijven.
Controle
Het hoogheemraadschap controleert of de aardappels niet te dicht op de slootkant worden geteeld. Binnen 14 meter langs het oppervlaktewater moeten altijd driftarme spuitdoppen en bijbehorende driftarme kantdoppen worden gebruikt om de teeltvrije zone te mogen versmallen tot 100 cm. Ook moet voor het versmallen van de teeltvrije zone een melding bij het hoogheemraadschap worden gedaan. Dit meldingsformulier is te downloaden via
www.hhnk.nl/digitale_balie/formulieren.
Ecologisch watersysteem
Het hoogheemraadschap wil de kwaliteit van het oppervlaktewater verbeteren en streeft ernaar dat de aardappeltelers zich aan het Lotv houden. Logisch, want voor een gezond ecologisch watersysteem zijn we allemaal verantwoordelijk. Nog zorgvuldiger werken is vaak al direct te merken aan de waterkwaliteit. Ook gaat het Lotv er vanuit dat de telers met relatief eenvoudige preventieve maatregelen kunnen voorkomen dat er gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen.
Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier