Honderden experts buigen zich deze week in de Japanse stad Kobe over maatregelen die de tonijn van de ondergang moeten redden. Milieuorganisaties waarschuwen voor het verdwijnen van de vissoort als de overbevissing van de tonijn niet snel een halt wordt toegeroepen.
Er zou onder meer een systeem moeten komen om de vispopulaties internationaal in de gaten te houden en illegaal vissen tegen te gaan. Tonijn legt jaarlijks duizenden kilometers af. In Japan wordt jaarlijks ongeveer de helft van de wereldwijde tonijnvangst geconsumeerd.
Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt bijvoorbeeld al enige tijd dat de blauwvintonijn verdwijnt uit de Middellandse Zee, vooral in het westelijk deel. Door vissers op Spaanse eilanden als Mallorca, Menorca en Ibiza wordt nog maar 15 procent gevangen van wat er tien jaar geleden werd gevist. De weinige overgebleven legale vissers zien hun broodwinning bedreigd door illegale vissers die afkomstig zouden zijn uit landen als Libië en Turkije, maar ook uit Frankrijk.
De blauwvintonijn is een van de snelst zwemmende vissoorten; ze kunnen een snelheid van 90 kilometer per uur bereiken. De vis wordt veelal gebruikt voor Japanse sushi- en sashimigerechten.