Een kleine honderd koeien komen per jaar om het leven door blikseminslag. Niet zelden zijn dat koeien, die voor het noodweer schuilen onder zwarte elzen. Deze bomen zijn namelijk het meest gevoelig voor de bliksem.
Dat meldt de Leidse stichting Floron woensdag op de internetpagina Natuurbericht.nl. Zwarte elzen komen zeer algemeen in Nederland voor. Ze staan vaak langs sloten en dus ook aan de rand van weilanden voor koeien.
De bomen maken verticale wortels die tot in het grondwater reiken. Daardoor zijn de elzen zeer 'geaard' en trekken ze veel bliksem aan.
Elzensingels langs de sloten leveren een oer-Hollands plaatje op, zegt Floron. Tot in de vorige eeuw telde Nederland meer dan 100.000 strekkende kilometer elzensingel. Nu loopt die hoeveelheid snel terug, omdat de bomen het werken met landbouwmachines bemoeilijken. Bovendien groeit het gras minder in de schaduw van de bomen.
De langste aaneengesloten elzensingel, 3000 strekkende kilometer lang, is nu te vinden in het nationaal landschap De Noordelijke Friese Wouden. Floron baseert die cijfers op het gegeven dat er gemiddeld 10 kilometer sloot door een vierkante kilometer weiland loopt. Daar komen de verbindingsslootjes nog eens bij. In de met talloze sloten doorsneden Friese Wouden vormen de bomenranden langs de sloten bij elkaar opgeteld een duizenden kilometers lang lint.