Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hondenbescherming blij met plan houdverbod kortsnuiten

  •  
20-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1148 keer bekeken
  •  
pug-g2e878db4d_1920

Mopshond

© Rita via Pixabay

De Koninklijke Hondenbescherming is bijzonder blij met het voornemen van minister Adema om een houd- en een vertoningsverbod in te stellen voor dieren die lijden onder hun uiterlijk. Minister Adema (LNV) maakte bekend dat hij een houdverbod wil voor huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals honden met een korte snuit.

Daphne Groenendijk, directeur van de Hondenbescherming: "Kortsnuitige hondenrassen – zoals de mopshond en Franse bulldog – zijn zo gefokt dat de meeste honden van dit type levenslang lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen. Mensen vinden ze vaak schattig, omdat ze bijvoorbeeld snurken, maar eigenlijk zijn ze stikbenauwd. Hun baasjes zijn vaak slecht geïnformeerd en krijgen daardoor onverwachts te maken met hoge rekeningen voor medische behandelingen."

Houdverbod

De minister wil onderzoeken of een lijst met uiterlijke kenmerken waarvan objectief vast te stellen is dat ze permanent lijden veroorzaken en die objectief bij individuele dieren vast te stellen zijn, bruikbaar zou zijn. Dieren die aan deze lijst voldoen mogen dan niet meer gehouden worden. De lijst begint klein, maar wordt aangevuld op basis van verder onderzoek. Er geldt een overgangsregeling: mensen die op het moment dat een eigenschap verboden wordt al een dier met die eigenschap in huis hebben, mogen dat dier nog houden tot het overlijdt.

Handels- en importverbod

In de praktijk betekent een houdverbod ook een handels- en importverbod. Om een dier te verhandelen of te importeren, moet een handelaar het dier namelijk ook (kort) in bezit hebben en dat mag dan niet meer. Honden met een te korte snuit zijn erg populair, maar het is in Nederland verboden om ze met een neuslengte korter dan een derde van de schedellengte te fokken. De handel in deze dieren is echter wel toegestaan en ook de import is legaal. "Helaas zien veel dierenartsen daarom op de behandeltafel nog steeds veel snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten. Die komen dus uit het buitenland of zijn illegaal gefokt in Nederland. Met de plannen van de minister komt daar hopelijk ook snel een einde aan", zegt Daphne Groenendijk.

Vertoningsverbod

De minister wil ook een vertoningsverbod invoeren op huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. Het vaak of prominent zien van een bepaald type huisdier vergroot immers de vraag ernaar. Om de vraag naar huisdieren met schadelijke uiterlijke eigenschappen te verminderen, wil de minister een verbod op beelduitingen van honden en katten met extreme uiterlijke kenmerken die altijd lijden of een verhoogd risico hebben op lijden, zoals katten met vouworen of honden met een té korte snuit.

"Het plan voor een vertoningsverbod sluit naadloos aan op de ontmoedigingscampagne die we samen met een aantal andere dierenwelzijnsorganisaties zijn gestart om mensen bewust te maken van de gezondheidsproblemen die spelen bij kortsnuitige honden. We zijn daarom heel blij met dit voornemen van de minister", aldus Groenendijk.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.