Afgelopen weekend is een ree doodgebeten door een loslopende hond in Winterswijk. Boswachter Hans Rauwerdink deed de treurige ontdekking. “Mensen hebben kennelijk niet door hoe funest een loslopende hond kan zijn. Niet alleen voor reeën, maar ook voor vogels”.
Zwanger op de vlucht
Eigenlijk het hele jaar door, maar zeker in de lente is het van groot belang dat honden aangelijnd blijven in natuurgebieden. Drachtige reegeiten kunnen niet zo hard lopen en over een paar weken worden de eerste jonge dieren verwacht. Loslopende honden kunnen jonge reeën op de vlucht doen slaan. Soms ontsnappen ze wel aan de hond, maar kunnen ze hun moeder niet meer terug vinden.
Doodlopers
Het argument van hondenbezitters dat hun huisdier ‘niets doet’ gaat niet op in natuurgebieden. Instinctief zien veel wilde dieren een hond als bedreiging, zelfs als deze zich niet agressief opstelt. Een ree bijvoorbeeld slaat bijna altijd op de vlucht en kan zichzelf letterlijk doodlopen, door blindelings een weg over te steken of in prikkeldraad te blijven hangen.
Vogels
Ook vogels lopen risico’s met loslopende honden. Als ze verstoord worden laten ze hun nest onbeheerd achter en laten eieren of kuikens achter die een smakelijke maaltijd vormen voor andere dieren. Ook vogelsoorten die op de grond foerageren zullen minder vaak eten kunnen zoeken als ze zich opgejaagd voelen door loslopende honden. Dat kan weer gevolgen hebben voor de gezondheid van de vogels en hun nakomelingen.
Hond welkom
De vuistregel is dan ook: de hond mag mee de natuur in, mits aangelijnd. Verschillende beheerders hebben ook speciale hondenlosloopgebieden waar viervoeters vrij kunnen rondbanjeren. Kijk bijvoorbeeld op de speciale
Met de hond-pagina van Natuurmonumenten
voor meer informatie.