Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hond beschermd de bedreigde cheetah

  •  
03-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
316 keer bekeken
  •  
cheetah_02.jpg
Een gevaarlijk roofdier zoals de cheetah die uiteindelijk door een Kangal hond beschermt wordt. Het kan en gebeurt in Zuidelijk Afrika, te weten in Namibië. Dit keer met hulp uit Nederland.
De cheetah (jachtluipaard) is bij de meeste mensen alleen bekend vanwege haar snelheid. Ze is het snelste landdier ter wereld met te bereiken snelheden van ca. 115 km/uur. Maar ze wordt ook met uitsterven bedreigd. De grootste bedreiging bestaat uit boeren die in alle roofdieren, dus ook de cheetah, een gevaar zien voor hun vee en ze dus uit voorzorg doodschieten. Naar schatting leven er nog maar ca.12.000 cheetah's wereldwijd.
De mogelijke oplossing ... het inzetten van Kangals
 
In Namibië is het Cheetah Conservation Fund (CCF), vanuit Nederland ondersteund door stichting SPOTS, enkele jaren geleden begonnen met het programma Anatolian Shepherd. De juiste benaming voor deze hond is echter Kangal. Deze hond wordt in Turkije al honderden jaren ingezet ter bescherming van vee. Een belangrijke eigenschap is namelijk dat deze hond zich identificeert met zijn vee; hij voelt zich onderdeel van de kudde. Alles wat te dicht bij zijn roedel komt, wordt weggejaagd.
Er zijn vele komische verhalen bekend waarbij nijlpaarden, wolven, luipaarden en ook cheetah's door deze hond worden weggejaagd. Deze honden worden door het CCF gefokt en vervolgens kosteloos bij de boeren geplaatst. Positief neveneffect van dit project is dat boeren nu minder geneigd zijn cheetahs dood te schieten. Hun vee wordt immers met rust gelaten. Zeker door de cheetah want hoewel een roofdier is ze van nature niet agressief. De cheetah is namelijk maar in één ding goed; hard rennen. De minste verwonding leidt ertoe dat ze niet meer kan jagen en dus een hongersdood sterft. Instinctief weet de cheetah dat en zal ze elke confrontatie uit de weg gaan. Zeker met zo'n geweldenaar als een Kangal want we hebben het hier niet over een schoothondje. Indirect zorgt de Kangal dus ook voor de bescherming van bedreigde diersoorten.
Zaterdag 9 februari zal Simone Eckhardt, voorzitter van stichting SPOTS, persoonlijk een pup bij het CCF gaan afleveren. Twee maanden later volgt een andere pup. Op 16 maart 2004 is Stichting SPOTS in Etten-Leur opgericht en heeft zich ten doel gesteld zich in te zetten voor bedreigde grote wilde katachtigen. De hoogste prioriteit ligt nu bij de cheeta, aangezien deze katachtige zonder hulp binnen afzienbare tijd niet meer gered kan worden. Voorlichting geven behoort tot één van de doelstellingen van SPOTS. Daarnaast wordt door middel van donateurs, adoptieouders en éénmalige giften geld ingezameld voor de cheeta. Hier ligt een samenwerking met het CCF (Cheetah Conservation Fund) aan ten grondslag. Daarnaast ondersteunt SPOTS ook projecten in Iran en Botswana.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor