De moderne mens homo sapiens verliet Afrika al 80.000 tot 120.000 jaar geleden en trok toen richting China. Bij de Chinese plaats Daoxian zijn in een grot 47 menselijke tanden gevonden die de eerste grote trektocht van de mens daarmee liefst 70.000 jaar vervroegen. Dat meldt het gerenommeerde Engelse blad Nature.
Niet van Homo erectus
Tot nu werd vaak aangenomen dat de homo sapiens circa 50.000 jaar geleden Oost-Afrika voor het eerst verliet en toen richting Europa trok. De tanden, door archeologen gevonden in een meter dikke kleilaag in de Fuyangrot, zijn zeker van onze voorouders, zo is door wetenschappers vastgesteld. De onderzoekers zeggen zeker te weten dat het gaat om mensen die vanuit Afrika naar deze plek trokken en niet van een menselijke soort die al voorkwam in China zelf, zoals de homo erectus.
Naar Europa
Wetenschappers geloven dat Homo sapiens als soort voor het eerst ontstond in Oost Afrika ergens tussen 190.000 en 160.000 jaar geleden. Waar de archeologen zich na de vondst in China het hoofd over breken, is de vraag waarom de mens er zo lang over heeft gedaan om naar Europa te trekken.
Een van de theorieën suggereert dat de aanwezigheid van de neanderthaler een trektocht door Europa verhinderde. Dat zou na het uitsterven van de neanderthaler zijn veranderd. Een andere verklaring is dat de koude, de IJstijd was in Europa nog bezig, lange tijd een tocht vanuit Afrika met zijn tropische temperaturen heeft belet.