Volgens ons houdt iedereen van die bolle zoemers die soms al vanaf februari je tuin bezoeken. Hun wetenschappelijke familienaam luidt ‘Bombus’ en dat past goed bij de hommel, want het zijn net vliegende teddybeertjes.
Gezellige dikkerdjes die er zeer aaibaar uitzien met dat behaarde lichaam. Ze kunnen wel steken, maar doen dat vrijwel nooit. De angel van de hommel bevat geen weerhaakjes, mevrouw (het zijn alleen de dames die een angel hebben) kan na een steek weer verder leven.
Hommelvolken
?
Net als honingbijen zijn hommels sociale insecten die leven in kolonies die we ‘volken’ noemen. Alleen de aantallen zijn heel anders, want waar de honingbijen tot wel 70.000 exemplaren bij elkaar leven, gaat het bij hommels meestal om tientallen tot een paar honderd. De aardhommels nestelen, de naam zegt het al, vaak in de grond. Ze kiezen regelmatig voor een verlaten muizennest en wonen daar dan gezellig met zo’n zeshonderd soortgenoten in. De tuinhommel houdt van een kleiner gezin: 50 tot 100 exemplaren.
Stuifmeelklompjes
?
Hommels kunnen wel 2 uur achter elkaar stuifmeel verzamelen tot een gewicht van 60% van hun lichaamsgewicht. De vrouwtjes mengen met hun voorpoten stuifmeel en nectar tot bolletjes. Die plakken ze aan hun achterpoten en vervoeren ze zo naar het nest. Dan zie je ze voorbijvliegen met klompjes aan de poten. Op de achterpoot zit hiervoor een kale plek, die omgeven is met stijve haren. Die plek heet corbicula of stuifmeelkorfje.
Voorkeur voor 2 of meerjarige planten
?
Twee-jarige of meerjarige planten produceren veelal grotere bloemen dan eenjarige en doorgaans ook meer stuifmeel en nectar. Dat zijn daarom de voorkeursplanten van hommels. Wie teddybeertjes leuk vindt doet er ook goed aan veel variatie in de soorten aan te brengen, want hommels leggen geen grote honingvoorraad aan zoals hun familielid de honingbij. Ze moeten dus het hele voorjaar en de hele zomer (van maart in september) bloeiende planten vinden. Even interen op de provisiekast zit er voor de hommels niet in. Van sneeuwklokjes in het vroege voorjaar tot herfsttijloos in de late herfst, de hommels zijn er dol op.
Bronnen: Wikipedia, en 'Geen tuin Zonder Dieren', boek van Rosita Moenen (uitverkocht, alleen tweedehands te koop)
Foto: Aardhommel van 'karretje57' van de Vroege Vogels Fotogalerij