Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hommel in krokus | Zelf Geschoten

  •  
29-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  

Vanaf maart is doorgaans het gegons van hommels weer te horen. Zo filmt Arjan Visser deze hommel die in een krokus zit. Mooi om van zo dichtbij te kunnen zien!

Parende hommels

Birds do it, bees do it, en deze hommels ook! Marleen Claessens maakt een close-up filmpje van de zomerse paring. Zet vooral ook je geluid aan bij dit filmpje.

De kievitsbloem en de hommelkoningin

Het was een fantastische ontdekking die ecoloog Albert Corporaal van Alterra in 2011 deed. Hij onderzocht waarom de ene kievitsbloem wel bestoven wordt door hommels en de andere niet? Maar in het onderzoek viel hem iets op. Bestoven kievitsbloemen zijn fitter dan de rest. Ze worden minder snel ziek van de bodemschimmel Pythium. Uit een serie proeven bleek dat het de hommel is die op de een of andere manier voor bescherming zorgt. Al zijn bevindingen zullen verschijnen in een kloek werk dat bijna vijftig jaar onderzoek aan deze plantensoort bevat.

Meer over:

hommel, krokus, voorjaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.