Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hommel helpt de kweker

  •  
09-10-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Sinds de jaren '80 worden er hommelvolken gekweekt die ingezet worden bij de tomatenkwekerij. Voor die tijd werden tomaten bestoven met de hand, middels een elektrische stok die trilde en waarmee men langs elke plant liep waar het stuifmeel vanaf viel.
In andere landen werd ook wel stuifmeel gespoten of gesmeerd langs de plant. In feite wordt de plant dan gefopt, want hij denkt dat hij bevrucht is en gaat dan vrucht zetten.
Maar een slimme Belg bedacht dat bestuiving met hommels nog beter zou gaan. De kweker kan hierdoor veel geld uitsparen op het oude arbeidsintensieve werk.
Hommels zijn beesten die zich goed laten produceren, mede dankzij hun grote aaibaarheidsfactor. Vanuit Nederland zwermen zo'n 50.000 tot 100.000 hommelvolken per jaar de hele wereld over en daarmee is Nederland een van de grootste exporteurs van hommels.
Varoamijt zoals die voorkomt bij bijen heb je niet bij hommels. Desalniettemin wordt er twee per jaar een controle uitgevoerd op de gehele kweek van hommels op ziektes en bacterieen. Dan wordt er, ook mede voor de export van de hommels, een zogenaamde gezondheidsverklaring afgegeven.
Bestuiving met hommels wordt ook ingezet bij de teelt van aardbeien, aubergines, courgettes, maar ook bij bessen. De export van hommels is toch vooral voor de tomatenkwekerijen wereldwijd.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor