Hollandse haaien
• 15-03-2013
• leestijd 2 minuten
Doordeweeks zijn de CT-scanners van het Leids Universitair Medisch Centrum tot 's avonds laat in gebruik om patiënten te helpen. In het weekend zijn ze voor de haaien, van bioloog Pepijn Kamminga.
Van de zee-engel tot de wobbegong, van de kattenhaai tot de stierkophaai: allemaal worden ze gescand. Menno kijkt mee bij zijn onderzoek naar de evolutie van de kaken van de haai.
Uit deze evolutie kun je nog beter afleiden wat haaien eten en waarom. En die informatie kan je weer gebruiken om de haai beter te beschermen.
Ze kijken of er een verband is tussen de vorm van de kop van de haai en wat hij eet. Waarom verschillen ze zo veel, en hoe zijn ze zo geworden als ze nu zijn? Deze en andere vragen worden door Pepijn onderzocht.
Haaienvlees
Jaarlijks worden naar schatting 100 miljoen haaien gedood om hun vlees en vinnen. Het belangrijkste probleem is dat de internationale handel in haaien nu op geen enkele manier is gereguleerd. De haringhaaipopulaties in de Noorsoostelijke Atlantische Oceaan bijvoorbeeld zijn sinds de vorige eeuw met 94% afgenomen door de steeds groter wordende vraag.
CITES
Goed nieuws voor de haringhaai, oceanische witpunthaai en hamerhaai. Op de 16e CITES-top over bedreigde dier- en plantsoorten (maart, 2013) is besloten dat deze drie soorten betere bescherming krijgen. Ze mogen vanaf heden slechts met een vergunning worden geëxporteerd. Een vergunning wordt alleen gegeven als er niet te veel dieren van de soort worden geëxporteerd.