Nederland telt maar liefst 267 soorten watermijten. Niet gek natuurlijk met al die plassen en het worden er steeds meer dankzij de verbetering van de waterkwaliteit. Deze week verschijnt de Europese atlas van watermijten met prachtige foto's.
Nietige stipjes
Iedereen die af en toe in een heldere sloot heeft gekeken kent ze: de kleine rode spinnetjes die tussen het mooi contrasterend groen van de waterplanten zwemmen. Ze lijken daar doelloos rond te zwerven, als simpele rode bolletjes met spartelende pootjes. Er zijn ook soorten, die een onopvallende groene of bleekgele kleur hebben en vaak veel kleiner zijn. Alleen een aandachtige waarnemer onderscheidt die nietige stipjes in een jampot vol springende watervlooien, waar ze in rustige banen bewegen, als kleine planeten tussen flonkerende sterren.
Watermijten in druppel
Complex en fascinerend
Er zijn wereldwijd meer dan 6000 soorten watermijten, met grote verschillen in lichaamsbouw en levenswijze. Sommige soorten verschillen nauwelijks van landmijten. Veelal zijn het actieve jagers. De onwikkelingscyclus van ei tot volwassen mijt is complex en fascinerend, er zijn meestal zes fasen, waarvan enkele parasitair kunnen zijn: kleine rode bolletjes die vaak op insecten te zien zijn.