Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoge verwachtingen van sluiten veehouderijen zijn nauwelijks waar te maken

  •  
03-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
SILOKING_SelfLine_bei_der_Rinderfütterung

Rundveehouderij

© Alesko (CC BY-SA 3.0)

Het kabinet-Rutte IV reserveert 7,4 miljard euro om veehouderijen te sluiten en wil daarmee een bijdrage leveren aan het halen van de wettelijke stikstofdoelen in 2030. Het zou tot tientallen procenten minder vee leiden en betrekking hebben op duizenden boerenbedrijven. Maar uit een analyse van het PBL blijkt dat volledige besteding van dit budget in de periode tot 2030 nauwelijks voorstelbaar is. Hoewel het gericht beëindigen van veehouderijen een effectief instrument kan zijn om de natuurkwaliteit te verbeteren, zijn de risico's van ondoelmatige bestedingen of spanningen tussen de overheid en burger groot. 

Groter budget

 Het PBL heeft een analyse gemaakt van beëindigingsregelingen over de afgelopen 25 jaar. In het verleden hebben een klein aantal veehouderijen deelgenomen aan vrijwillige beëindiging. Volgens het PBL zal het beschikbaar stellen van een veel hoger budget dan tijdens die eerdere regelingen, niet zomaar tot een evenredig groter aantal deelnemers leiden.

Dat komt onder andere omdat de resultaten van de regelingen uit het verleden in belangrijke mate stoelden op het feit dat vooral oudere veehouders zonder opvolger deelnamen. 

Weinig ervaring

Mocht vrijwillige beëindiging onvoldoende opleveren, dan overweegt het kabinet de inzet van verplichte instrumenten, zoals onteigening. Volgens het PBL is er nauwelijks ervaring met verplichte beëindiging in de veehouderij.

De hoge verwachtingen in de politiek en de korte periode waarin de doelen behaald moeten worden, leggen een grote druk op de beleidsuitvoering. Dit vergroot het risico op ondoelmatige besteding van middelen door zo veel mogelijk veehouderijen te beëindigen. Tijdsdruk in combinatie met verplichte beëindiging zet bovendien het doorlopen van formele procedures onder spanning, en daarmee mogelijk ook de verhouding tussen overheid en burger.

Nuttig instrument

De eerder genoemde kanttekeningen nemen niet weg dat een beëindigingsregeling een nuttig instrument kan zijn. Maar een eenzijdige focus op stikstofreductie roept vragen op over de effectiviteit van de regelingen om de de Europese natuurkwaliteitsdoelen te halen. Het gericht beëindigen van veehouderijen kan – als onderdeel van een bredere beleidsmix – een effectief instrument zijn voor het verbeteren van de natuurkwaliteit.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor