Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoge Veluwe sluit weg door park om stuifzandgebied te beschermen

  •  
08-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
353 keer bekeken
  •  
hogeveluwe

© JohanEversFotografie

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft de De Wetweg, die door het park loopt, afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Volgens het park is dat nodig om de kwaliteit van het stuifzandgebied Het Otterlose Zand te herstellen. Door stikstofuitstoot en milieuvervuiling is dit beschermde gebied er matig tot slecht aan toe.

(On)toegankelijk

De 'De Wetweg' loopt van Jachthuis Sint Hubertus in het park naar Otterlo. Het was een van de laatste wegen in het natuurgebied waar auto's mochten rijden. Oudere bezoekers hebben nog geprobeerd om de afsluiting van de weg te voorkomen, omdat het park naar hun mening steeds minder toegankelijk wordt voor mensen die niet meer zo goed kunnen lopen of fietsen. Maar volgens de parkdirectie is de afsluiting een noodzakelijk onderdeel van een pakket aan maatregelen om het stuifzand te redden.

Stuifzand

Nederland heeft het grootste areaal aan stuifzand in Europa en moet dat behouden, herstellen en beheren. Het meeste stuifzand is te vinden op de Veluwe. Het Otterlose Zand is met 324 hectare het grootste gebied. Maar het stuifzand groeit dicht met grove dennen en ongewenst mos. Dat heeft weer gevolgen voor de bijzondere planten en insecten die op stuifzand voorkomen.

De belangrijkste oorzaak van de achteruitgang is de stikstofuitstoot van verkeer in en rond het park, zeggen de parkbeheerders. Door stikstofneerslag worden kwetsbare planten overwoekerd door sterkere soorten zoals bramen.

Meer maatregelen

De 'De Wetweg' voerde dwars door Het Otterlose Zand. Behalve de wegafsluiting gaat De Hoge Veluwe de komende tijd ook alle bomen en struiken die na 2007 in het stuifzand zijn gegroeid wegkappen. Later volgen nog meer maatregelen om het stuifzandgebied te verbeteren.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.