Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoekstra met opdracht van EU-landen naar klimaattop in Dubai

  •    •  
16-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
Wopke Hoekstra_Roel Wijnants (Flickr)

© Roel Wijnants (Flickr, CC BY-NC 2.0)

De klimaatministers van de EU-landen beslissen met welke opdracht ze hun nieuwe 'klimaatgezant' Wopke Hoekstra naar de cruciale klimaattop van eind volgende maand in Dubai sturen. Nederland wil dat de Europese Unie daar de lat hoog legt, maar sommige andere lidstaten nemen liever wat gas terug.

Af van fossiele brandstoffen

De internationale gemeenschap sprak in Parijs af om de klimaatverandering te proberen te beperken tot 1,5 graad. Maar die zal in het huidige tempo veel hoger uitvallen. De EU moet volgens landen als Nederland op de top het voortouw nemen. Veel landen zouden zelf pas in actie komen als de EU het voorbeeld geeft of te hulp schiet.

De nieuwbakken Eurocommissaris voor klimaat moet in Dubai afspreken dat de wereld af moet van fossiele brandstoffen, vinden klimaatminister Rob Jetten en enkele medestanders. Dat wordt nog een hele klus, want veel landen zijn nog niet zo ver. Ze denken nog wel even door te kunnen met steenkool, olie en gas als ze in ruil CO2 uit de lucht halen. Nederland wil verder ambitieuze werelddoelen voor duurzame energie en energiebesparing en afspraken over het afbouwen van voordelen voor fossiele brandstoffen.

Opvolger van Frans Timmermans

Hoekstra reist sinds zijn aanstelling als opvolger van de vertrokken Frans Timmermans rond om bondgenoten te zoeken. Zo sprak hij al met de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry en zijn Chinese collega. Een goede verstandhouding met zulke zwaargewichten is nodig om straks in Dubai iets voor elkaar te krijgen, zeggen diplomaten.

De EU kan op de top mogelijk pronken met een nog iets snellere terugloop van de CO2-uitstoot. Zij streefde ernaar om in 2030 netto 55 procent minder CO2 uit te stoten, maar het lijkt door meevallers 57 procent te worden. De EU-landen touwtrekken nog over het vastleggen van dat nieuwe doel. Nederland zou dat graag zien, maar lidstaten die de klimaatmaatregelen toch al wat te snel gaan grijpen liever de kans wat speling in te bouwen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.