Anderhalve eeuw geleden schreef Jules Verne een boek over een reis naar het middelpunt van de
aarde
. Inmiddels weten we veel meer over onze planeet. Wetenschappers
Rob de Meijer
en
Wim van Westrenen
schreven er een boek over: hoe werkt de aarde? Verder komen ze met een zeer opmerkelijke en omstreden nieuwe theorie over het ontstaan van de maan.
De roman van Jules Verne was gebaseerd op de laatste inzichten uit de geologie, maar sloeg de plank toch behoorlijk mis. De diepste boring in de aardkost is circa 12 kilometer diep, slechts 0.1% van de diameter van de Aarde. Anderhalve eeuw na het verschijnen van ‘Naar het middelpunt van de aarde’ weten we weliswaar al veel meer over de aardkorst, maar zijn de aardmantel en aardkern nog steeds een terra incognita.
In het boek beschrijven Rob de Meijer en Wim van Westrenen de verschijnselen en eigenschappen van diverse delen van het binnenste van onze planeet: de bewegende delen van de korst, de stroming van gesteenten in de mantel, en de vloeibare en vaste delen van de ijzer-nikkelkern. Op de grens van mantel en kern stuiten ze op een grote verrassing: een gigantische, natuurlijke kerncentrale. Zo’n reactor zou volgens de auteurs ook het ontstaan van de Maan kunnen verklaren.
Rob de Meijer is emeritus hoogleraar nucleaire geofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de TU Eindhoven, buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Wes-Kaapland in Kaapstad, Zuid-Afrika en directeur van de Stichting EARTH. In de laatste hoedanigheid is hij de internationale leider van het project EARTH, in 2000 ontving hij de Wubbo Ockelsprijs.
Wim van Westrenen is geochemicus aan de Vrije Universiteit Amsterdam en lid van de Jonge Akademie van de KNAW. In 2006 ontving hij een European Young Investigator Award van de Europese Wetenschapsorganisatie ESF voor baanbrekend onderzoek.
Titel: Hoe werkt de aarde? Een nieuwe kijk op het binnenste van onze planeet
Auteurs: Rob de Meijer en Wim van Westrenen
Uitgeverij: Veen Magazines
ISBN: 9789085710677
Prijs: € 42,50