Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe staat het met de grauwe kiek?

  •  
10-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grauwe_kiekendief_04.jpg
Het gaat de laatste jaren eindelijk weer wat beter met de grauwe kiekendief in Nederland. Goed nieuws! Het is mede te danken aan het werk van Ben Koks, die in 2005 een werkgroep oprichtte om de roofvogel beter te beschermen. Onze grauwe kiek overwintert op dit moment in de Afrikaanse Sahel, in Senegal. Uit onderzoek van Koks blijkt hoe belangrijk deze wintergebieden zijn voor de overleving.
Woensdag 15 januari 2013 publiceren Koks en trekvogelonderzoeker Raymond Klaassen nieuw onderzoek over de grauwe kiekendief. De studie, die verschijnt in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Proceedings B., geeft voor het eerst een goed en volledig beeld van het trekgedrag en verbindt daar conclusies aan.
De Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief is in 2005 door Ben Koks opgericht om beschermingswerk gericht onderzoek naar grauwe kiekendieven zowel nationaal als internationaal te ontwikkelen
Kieken
Rond 1900 waren er tussen de 500 en 1000 paar. In 1950 nog 250 paar en in 1980 nauwelijks 50 paar. Het absolute dieptepunt lag halverwege de jaren tachtig. Daarna groeide het aantal gestaag en voorzichtig tot 29 paar in 1998. De stijging zet zich nog steeds door.
Al van het prille begin van de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief volgt Vroege Vogels het werk van Ben Koks. Zelfs tot Marokko.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.