Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe krijgt het waterschap een polder gifvrij?

  •    •  
05-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
964 keer bekeken
  •  
gif_ammoniak_rivier

© Pixabay en fotograaf Frank van de Brink

Je fruitbomen niet kunnen besproeien omdat het water rondom je bedrijf vervuild is met gifstoffen uit de bollenteelt. Het is de trieste realiteit voor fruitteler René van der Aarde uit de West-Friese polder de Drieban. Op welke manier kunnen de waterschappen zich inzetten voor een betere waterkwaliteit, en maakt het uit wat je 15 maart stemt? In de aanloop naar de waterschapsverkiezingen behandelen we belangrijke waterthema’s. Deze aflevering spreekt verslaggever Gert Elbertsen met de lijstrekkers van de VVD en Water Natuurlijk voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over waterkwaliteit.

Rol waterschap

De kerntaken van de waterschappen zijn zorgen voor een goed waterpeil en het waarborgen van waterveiligheid en waterkwaliteit. Ten behoeve van de waterkwaliteit kunnen ze water zuiveren en monitoren en waar nodig handhaven. VVD en Water Natuurlijk zijn hier beide voorstander van en willen allebei in de toekomst geen gifstoffen in het water. Die stip op de horizon is hetzelfde, over de weg ernaartoe verschillen de partijen van inzicht.

Waternatuurlijk: proactieve houding

Water Natuurlijk vindt dat naast monitoren en zuiveren het waterschap meer kan doen. Lijsttrekker Saskia Borgers pleit voor een meer proactieve houding van het waterschap. Samen met de partijen in het gebied, vooral boeren, wil ze een actieplan opstellen om emissies van bestrijdingsmiddelen drastisch te verminderen. Borgers: “Volgens mij is vandaag het keerpunt, vandaag kunnen beslissen met elkaar om te stoppen met deze middelen".

v.l.n.r Saskia Borgers, Rene van der Aarde, Arnold Langeveld

V.l.n.r Saskia Borgers, Rene van der Aarde, Arnold Langeveld

© Gert Elbertsen

VVD: niet te drastisch

Lijstrekker van de VVD Arnold Langeveld pleit ervoor om niet te drastisch dit probleem aan te pakken: “Met stoom en kokend water ga je fouten maken”. Volgens Langeveld zijn bollenbedrijven op de juiste weg en moet deze doorgezet worden. Van der Aarde denkt dat er echter geen tijd meer is. “Ik vind schoon water ook een zaak van volksgezondheid, dit gaat iedereen aan”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.