Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe herken je drugsafval in de natuur?

  •  
24-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1182 keer bekeken
  •  
drugsafval-ANP-NIETHERGEBRUIKEN

© Bron: ANP GINOPRESS

Regelmatig is het dumpen van drugsafval in het nieuws en meestal gebeurt dat in natuur- en agrarische gebieden. Vooral in Limburg en Brabant worden vaten met synthetisch drugsafval gevonden. Maar hoe moet je reageren als argeloze wandelaar als je hiermee geconfronteerd wordt? En hoe herken je drugsafval?

Wat is drugsafval?

Bij de productie van synthetische drugs, zoals XTC, worden chemische producten gebruikt. Een XTC-productieplaats is een illegale chemische fabriek die in het productieproces afval achterlaat. Het gaat om zeer brandbare, sterk bijtende of giftige stoffen die in vaten of jerrycans langs de weg, in het bos of in het open veld gedumpt worden. Deze vaten kunnen gemaakt zijn van kunststof of metaal. Soms ligt het afval in een uitgebrande auto en is het nog gevaarlijker.

Wat moet je doen als je drugsafval vindt?

Door de politie zijn een aantal eenvoudige regels opgesteld waar je op moet letten als je drugsafval vindt tijdens een natuurwandeling:
  • Raak het afval niet aan! Duw of schop niet tegen de verpakkingen.
  • Houd minimaal 25 meter afstand (bij brand minimaal 100 meter) met de wind in de rug.
  • Rook niet in de buurt van de dumping (het is sowieso verstandiger om niet te roken in de natuur).
  • Alarmeer direct de politie of brandweer via 112. Geef de exacte locatie door en of er eventueel sprake is van brand of rook. De alarmcentrale zal vervolgens de brandweer en/of politie inschakelen.

Wat moet je doen als je een illegale dumping ziet?

Ben je getuige van een illegale dumping, bel dan de politie via 112. Zorg wel voor je eigen veiligheid. Maak als het mogelijk is foto’s, noteer nummerborden en maak een beschrijving van de vervoersmiddelen en de personen. Melden kan ook via Misdaad Anoniem 0800-7000. Zie je een verdachte situatie maar heeft het geen spoed bel dan via het nummer 0900-8844.

Vervuiler betaalt niet

Vind je drugsafval op je eigen terrein, doe dan ook officieel aangifte bij de politie. Als de dader bekend is, kan de schade verhaald worden. Helaas wordt de veroorzaker van een drugsdumping vaak niet achterhaald. Het opruimen van drugsafval brengt zo ook nog eens een financiële last mee voor terreinbeheerders, grondeigenaren en overheden. Het Rijk stelt ieder jaar landelijk 1 miljoen euro beschikbaar in de vorm van een subsidieregeling, om die last te verlichten. Omdat deze subsidie maximaal 50% van de gemaakte opruimkosten dekt, heeft degene die het drugsafval moet opruimen dubbel pech.
Lees meer over het herkennen van drugsafval op Politie.nl.

Meer over:

drugsafval
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.