Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe herken je de gewone en grijze zeehond?

  •  
25-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3448 keer bekeken
  •  
headerfoto artiekl zeehonden

Zeehondenkolonie Razende Bol

© Arthur1968

Op een willekeurige zandplaat liggen de twee verschillende soorten zeehonden lekker te zonnen. Langs de Nederlandse kust leven de gewone zeehond en de grijze zeehond en die lijken best veel op elkaar. Kan jij ze uit elkaar houden? Als je weet waar je op moet letten, is dat een fluitje van een cent. Richt je verrekijker maar eens op hun neusgaten.

We hebben de belangrijkste verschillen in uiterlijk tussen de gewone zeehond en grijze zeehond voor je op een rijtje gezet in drie overzichtelijke platen.

Kop 

Plaat 1 kop

De twee zeehondensoorten zijn het best te herkennen door de verschillen van hun kop. De grijze zeehond heeft namelijk een spitsere snuit en plattere kop dan de gewone zeehond. Ook aan de neusgaten kun je het verschil tussen de twee soorten goed zien. Zo heeft de grijze zeehond grote ronde neusgaten, die verticale streepjes vormen als hij ze dichtknijpt. De neusgaten van de gewone zeehond hebben daarentegen een v-vorm. 

Formaat

plaat 2 lichaam

De grijze zeehond is de grootste zeehondensoort in Nederland, en ook het grootste roofdier van ons land! Zo kunnen mannetjes maar liefst 2,5 tot 3 meter lang worden en kunnen ze 350 kilo wegen. In Nederland komt de grijze zeehond voornamelijk in de Waddenzee en een kleine populatie in Zeeland. Rond 2016 werd de populatie geschat op 3.500 individuen. 

Pups

plaat 3 pup def

De gewone zeehond is de meest voorkomende zeehond in Nederland en het is wereldwijd ook een veelvoorkomende soort. Hoewel ze vooral in Zeeland weleens op dezelfde zandbank worden gezien, leeft de gewone zeehond niet met de grijze zeehond samen. De gewone zeehond is namelijk solitair en de grijze zeehond vormt een bedreiging voor de jongen van de gewone zeehond; die worden weleens opgegeten. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.