Met een belegd vermogen van ruim 350 miljard euro is het ABP het grootste pensioenfonds van Nederland. Afgelopen oktober maakte het bekend duurzamer te willen gaan beleggen. Concrete doelstelling is om in 2020 een kwart minder CO2 uit te stoten. Dat willen ze bereiken door hun beleggingen terug te trekken uit fossiele bedrijven. Desinvesteren noemen ze dat.
Het ABP wil zich nadrukkelijker gaan bemoeien met het beleid van de bedrijven waar ze in beleggen. Bijvoorbeeld Shell dat in het Noordpoolgebied naar olie wil boren; het ABP laat ze weten dat ze dat beter niet kunnen doen. Omdat het intensief volgen van bedrijven en ze checken op hun duurzaamheidsbeleid veel inspanning vraagt van de organisatie, heeft het ABP besloten dat het naar minder fondsen toe wil. Hebben ze nu nog 5 duizend fondsen, in 2020 moeten dat er nog maar 3500 zijn.
Koolstofzeepbel
Bij de strategiewijziging is het ABP niet over één nacht ijs gegaan. Een dummyportefeuille in groene beleggingen liet zien dat de rendementen gelijk of zelfs hoger uitkwamen dan de bestaande mix. Nu de Klimaattop in Parijs duidelijk heeft gemaakt dat de koolstofzeepbel op springen staat, worden de rendementen op fossiele bedrijven steeds minder. Dat maakt dat bedrijven, beleggers en pensioenfondsen zich meer op herwinbare bronnen gaan richten. Daar is wel een stabiel politiek en economisch klimaat voor nodig. Het ABP bepleit daarom het afschaffen van energiesubsidies.
Corien Wortmann, voorzitter van het bestuur van het ABP, is in 2014 aangetreden. Daarvoor was zij Europarlementariër voor het CDA van 2004-2014. Daarnaast had ze als bijbaan commissarisschappen bij RAI en Mercedes Benz.