Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe ga je zuinig om met je afvalwater?

  •  
03-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1102 keer bekeken
  •  
faucet-1684902_1920

© Pixabay

Nu het weer ontzettend droog is en waterschappen oproepen de tuin niet meer te besproeien, is het tijd om na te denken over hoe je je tuin op een efficiëntere manier met water om kan gaan. Een manier is het opvangen van je eigen gebruikte water. Je zet bijvoorbeeld een emmer in de gootsteen of in de douche, en ook oud water uit je aquarium zou je in de tuin kunnen gooien. Kijk wel uit dat het water niet te vies is door bijvoorbeeld zeep.

Water zuiveren

Het probleem is namelijk vaak wel dat afvalwater zelf ook vies is. Zo is zeep erg basisch en kan het de zuurgraad van de bodem aantasten, en water met vet erin kan ervoor zorgen dat planten minder voedingsstoffen kunnen opnemen. Als je verantwoord al je grijswater wil hergebruiken, zou je kunnen nadenken over een soort trap-systeem. Het schoonste water hergebruiken voor afwas, en dat weer hergebruiken voor de wc. Gebruik je water zonder zeep bijvoorbeeld om het op temperatuur te laten komen van de douche, dan kun je dat altijd nog in de tuin gooien.

Tips van onze bezoekers :

  • Was je maar 1x per week onder de douche en de rest van de week met een beetje  water in de wastafel. Moet je eens kijken wat dat scheelt.
  • Zet een grote flexibele tuinemmer in de douchecel, daar kan je prima in douchen. Als hij drie kwart vol is, zal dertig liter water zijn, doe de inhoud dan in de regenton en geef 's avonds de planten water. Je kan ook eerst gebruiken je groente mee te wassen. Of je ruikt het om de wc mee door te spoelen.
  • Plaats in de gootsteen een emmer, al het water vang je zo op. Handen wassen, afwaswater, etc. Je kan het vervolgens ook verzamelen in een regenton.
  • Geef je planten niet te veel water geven is echt simpelste en meest doeltreffend. Vaak water geven dan krijgt je zwakke planten die minder goed wortelen en juist meer en meer water nodig hebben. En dat wat wel water nodig heeft (potplanten, jonge zaailingen en als 't te lang droog is). Scheelt veel werk en je kunt nog eens een weekendje weg als je planten gewend zijn niet elke dag water te krijgen.
  • Als ik naar huis loop vanaf m'n moestuintje neem ik de gieter altijd vol met slootwater mee terug zodat ik ook geen drinkwater verspil voor de planten.
  • Neem een grote regenton. En als de regenton overloopt, kan je hem al eerder laten doorlopen dmv een tuinslang die je telkens op een andere plek in de tuin legt.
  • Zet je vieze pannen in de gootsteen zodat die zich vullen tijdens het handen wassen. Je kan met dit water alvast het ergste vuil uit je vieze pan spoelen. Scheelt weer water tijdens het afwassen.
  • Plaat een zinkput in de tuin. En laat het hemelwater zo de de grond in lopen.
  • Sproei zelden of nooit. Geef planten liever gericht water met een gieter dat is veel efficiënter want niet elke plant is gevoelig voor droogte.
  • Ga meteen na het afwassen van de vaat, onder de douche. Scheelt weer verspilt water omdat je meteen onder de warme douche kan gaan staan i.p.v. te moeten  wachten tot het water warm wordt.

Meer over:

droogte
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor