Hoe blijf je jong?
• 13-07-2012
• leestijd 2 minuten
Stel je voor dat je als 65plusser weer in de speeltuin gaat spelen. Hoewel je je er misschien even jonger door gaat voelen, zal je niet daadwerkelijk jonger worden. Maar voor bijen is dit een ander verhaal.
Wanneer een oudere bij een taak uitvoert die eigenlijk alleen jonge bijen uitvoeren, wordt het oudere brein weer jong. Wetenschappers hebben dit ontdekt.
Het was al bekend dat jonge bijen jong blijven wanneer ze voor jonge bijen zorgen. Ze worden snel oud wanneer ze vertrekken en naar eten gaan zoeken. Na twee weken vallen hun haren uit, verslijten hun vleugels en werken hun hersenen minder goed.
Hier werden de wetenschappers nieuwsgierig van en wilden meer weten over het verouderingsproces. Als proef haalden de onderzoekers de verzorgers van de jonge bijen uit het nest en lieten de voedsel zoekende bijen uitvliegen. Toen de voedselbijen terug in het nest waren, moest een deel wel de verzorging van de jonge bijen overnemen. Het andere deel ging door met het zoeken naar voedsel.
Het bleek dat na tien dagen de helft van de oude bijen die de jonge bijen verzorgde beter waren in het aanleren van nieuwe dingen. De wetenschappers kwamen er achter dat twee eiwitten in de hersenen van de bijen sterk veranderd waren. Het eiwit dat ook mensen beschermt tegen dementie en het eiwit dat voorkomt dat andere eiwitten beschadigd raken.
Door de bijen te dwingen om een opdracht uit te voeren die niet bij hun leeftijd past, worden ze dus weer jonger. Het verouderingsproces wordt vertraagd. Voor mensen is dit proces ook erg interessant. Dat betekent dus iets vaker met je (klein)kind mee naar de speeltuin, misschien dat het toch helpt.