Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hitte in Europa, weer grote branden oa. in Griekenland

  •  
22-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
bosbrand_pixabay

© Bosbrand - bron Pixabay

De autoriteiten bestrijden het vuur met blusvliegtuigen en de inzet van tientallen brandweerlieden. Er wordt gewaarschuwd voor een hoog risico op nieuwe natuurbranden bij Athene. In de buurt van de noordelijke stad Alexandroupolis woeden ook al dagen branden. Daar moesten zo'n twaalf dorpen worden ontruimd. Veel inwoners konden later weer terugkeren, al is het vuur nog niet onder controle.

Bosbrand op Italiaans eiland Elba 

Zo'n zevenhonderd mensen zijn op het Italiaanse eiland Elba uit voorzorg geëvacueerd vanwege de bosbrand die er maandagavond 21 augustus in het oosten uitbrak.

De brand woedt over een oppervlakte van ongeveer 14 hectare, vooral in de bossen tussen de steden Rio Marina, Porto Azzurro en Ortano. De situatie is dinsdag verbeterd, aldus de hulpdiensten. De bluswerkzaamheden op het populaire vakantie-eiland zijn nog in volle gang. Er zijn geen meldingen van slachtoffers door de brand.

Rampbestrijding van de Europese Unie

Met het oog op die laatste branden heeft de rampbestrijding van de Europese Unie twee blusvliegtuigen van Cyprus naar Griekenland gedirigeerd. Ook springt er een Roemeense brandweerploeg bij. Griekenland kan maandag in totaal 56 brandweerlieden en tien voertuigen verwelkomen, meldt de Europese Commissie. Eerder schoot al een ploeg uit Frankrijk te hulp.

Griekenland heeft aan bosbranden "al verreweg de ergste juli sinds 2008" doorgemaakt, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Janez Lenarcic. Toen werden onder meer negen Europese blusvliegtuigen ingevlogen.

Hitte in Europa

Het blijft volgens meteorologen waarschijnlijk nog dagen erg heet en droog in Griekenland. Ook andere Zuid-Europese landen gaan opnieuw gebukt onder hoge temperaturen. Het kwik gaat in Madrid de komende dagen weer richting de 40 graden. In het zuiden van Frankrijk worden deze week vergelijkbare temperaturen verwacht. Er kan dinsdag een temperatuurrecord sneuvelen in de Rhônevallei, voorspelt Meteo France.

De brandweer op het Canarische eiland Tenerife blijft worstelen met een van de grootste natuurbranden in veertig jaar. Het vuur heeft volgens plaatselijke media een gebied verwoest van 11.600 hectare, oftewel 116 vierkante kilometer. De autoriteiten gaan ervan uit dat de brand opzettelijk is ontstaan. De politie onderzoekt meerdere mogelijkheden.

Branden in Canada

Aan de andere kant van de Oceaan zet Canada het leger in om de bosbranden in British Columbia te bestrijden. Door de natuurbranden in de Canadese provincie hebben meer dan 35.000 mensen een evacuatiebevel gekregen. De branden in Canada hebben lokale middelen uitgeput en steun van de landelijke overheid en van dertien landen aangetrokken. Zeker vier brandweerlieden zijn omgekomen. Ongeveer 140.000 vierkante kilometer land is verschroeid.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.