Vroege Vogels

‘Den Haag, hier is je draagvlak voor een beter klimaatbeleid!’

  •  
11-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
menno

© Fotograaf Francisco van Jole

In de stromende regen hebben zondag tienduizenden mensen in Amsterdam meegelopen met de landelijke Klimaatmars. Volgens de organisatie kwamen er zo'n 40.000 betogers naar de hoofdstad om hun stem te laten horen voor een eerlijker klimaatbeleid. Onder de demonstranten waren veel ouders met kinderen, die aandacht vroegen voor hun toekomst.
“Ondanks storm en striemende regen heerste er een geweldige sfeer onder het 40.000 man en vrouw-sterke voetvolk! Veel energie en onverzettelijkheid”, zei presentator Menno Bentveld die zelf ook mee liep in een soort tropische storm. “De overheid wil draagvlak zien voor ingrijpende maatregelen om onze CO2-uitstoot terug te dringen? Hier was het!”
De mars begon vanwege de drukte al voordat het officiële programma op de Dam was afgelopen. Onder anderen Claudia de Breij en Typhoon traden op en er waren toespraken van de initiatiefnemers van de scholierenstaking voor het klimaat.
Heleen de Coninck, hoofdauteur bij het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC, sprak de aanwezigen op de Dam eveneens toe. “Nederland verandert snel en met of zonder ambitieuze klimaatambities: Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn.” Volgens haar kunnen we nog wel iets doen, maar dringt de tijd. ,,We hebben nog keus, we kunnen er nog voor zorgen dat de aarde anderhalve graad opwarmt in plaats van twee.''
En dat maakt al een groot verschil voor de hoeveelheid koraal die dreigt te verdwijnen, wat grote gevolgen heeft voor het leven in de zee, aldus De Coninck. Ook maakt het veel uit voor de hoeveelheid planten en dieren en de onomkeerbaarheid van het smelten van het ijs op de polen. “Onze dijken zijn daar niet op berekend'', waarschuwde ze.
Volgens de organisatoren (Milieudefensie, de FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond) is de grote opkomst in Amsterdam het bewijs dat mensen geen uitstel dulden van een doortastend klimaatbeleid van het kabinet. Dat moet ,,stoppen met treuzelen en kiezen voor échte oplossingen", aldus Milieudefensie. ,,De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Voor een veilige toekomst voor iedereen."
Rond 14.30 arriveerden de eerste demonstranten op het Museumplein, waar de actie eindigde. Doorweekt keerden ze vanaf daar weer huiswaarts.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

bomendromer
bomendromer11 mrt. 2019 - 15:29

Nou wist ik al een week van te voren dat het de 10de zou regenen en waaien: ik had graag gehad dat de organisatie het programma op het podium had ingekort. Zij hadden ook van het weer kunnen weten. Wij weten wel wat al die sprekers zeggen, dus wat ons betreft vrij overbodig. Bovendien was het niet te verstaan daar bij Tussaud waar wij stonden. We hebben dus 5 kwartier in de stromende regen gestaan en geluisterd naar onverstaanbare stemmen. Op het laatst hielden we spreekkoren: 'lopen, lopen lopen'. Door en door koud en nat ondanks de voorzorgsmaatregelen. Niets hield de regen meer tegen. Wel een PRACHTIGE MARS hoor ! Fijn groot.

1 Reactie
Marian Claasen
Marian Claasen11 mrt. 2019 - 19:13

Daar stond ik ook met mijn PvdD protestbord. Inderdaad niks van het podiumgebeuren te verstaan maar wel een mooie mars!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.