‘Den Haag, hier is je draagvlak voor een beter klimaatbeleid!’
• 11-03-2019
• leestijd 2 minuten
© Fotograaf Francisco van Jole
In de stromende regen hebben zondag tienduizenden mensen in Amsterdam meegelopen met de landelijke Klimaatmars. Volgens de organisatie kwamen er zo'n 40.000 betogers naar de hoofdstad om hun stem te laten horen voor een eerlijker klimaatbeleid. Onder de demonstranten waren veel ouders met kinderen, die aandacht vroegen voor hun toekomst.
“Ondanks storm en striemende regen heerste er een geweldige sfeer onder het 40.000 man en vrouw-sterke voetvolk! Veel energie en onverzettelijkheid”, zei presentator Menno Bentveld die zelf ook mee liep in een soort tropische storm. “De overheid wil draagvlak zien voor ingrijpende maatregelen om onze CO2-uitstoot terug te dringen? Hier was het!”
De mars begon vanwege de drukte al voordat het officiële programma op de Dam was afgelopen. Onder anderen Claudia de Breij en Typhoon traden op en er waren toespraken van de initiatiefnemers van de scholierenstaking voor het klimaat.
Heleen de Coninck, hoofdauteur bij het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC, sprak de aanwezigen op de Dam eveneens toe. “Nederland verandert snel en met of zonder ambitieuze klimaatambities: Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn.” Volgens haar kunnen we nog wel iets doen, maar dringt de tijd. ,,We hebben nog keus, we kunnen er nog voor zorgen dat de aarde anderhalve graad opwarmt in plaats van twee.''
En dat maakt al een groot verschil voor de hoeveelheid koraal die dreigt te verdwijnen, wat grote gevolgen heeft voor het leven in de zee, aldus De Coninck. Ook maakt het veel uit voor de hoeveelheid planten en dieren en de onomkeerbaarheid van het smelten van het ijs op de polen. “Onze dijken zijn daar niet op berekend'', waarschuwde ze.
Volgens de organisatoren (Milieudefensie, de FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond) is de grote opkomst in Amsterdam het bewijs dat mensen geen uitstel dulden van een doortastend klimaatbeleid van het kabinet. Dat moet ,,stoppen met treuzelen en kiezen voor échte oplossingen", aldus Milieudefensie. ,,De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Voor een veilige toekomst voor iedereen."
Rond 14.30 arriveerden de eerste demonstranten op het Museumplein, waar de actie eindigde. Doorweekt keerden ze vanaf daar weer huiswaarts.
Bron: ANP