Het Schor op
• 18-10-2013
• leestijd 2 minuten
Bij Den Oever ligt achter de dijk een grote plaat die droogvalt bij laag water: Het Schor. Een gebiedje dat onder druk lag vanwege plannen voor de aanleg van een haventje voor toeristen. En bovendien – vanwege z’n bijzondere natuurwaarde - niet toegankelijk zou zijn voor de mens. Maar door een bijzondere samenwerking tussen onder andere Staatsbosbeheer en een aantal Wadvissers is het tij gekeerd. De schippers van het Wadvissersgilde gaan excursies organiseren over Het Schor.
Het Schor is gelegen tussen twee dijken die de haven en de dorpskern van Den Oever beschermen. Ontstaan na de aanleg van de Afsluitdijk en de aanpassingen bij de dijken van de haven.
De vegetatie op Het Schor is heel divers, van ‘gras’ tot zilte groente. Tijdens de excursie van het Wadvissergilde wordt er gevoeld, geroken en geproefd in het gebied. De planten krijgen te maken met droogtes, maar ook met drijfnatte periodes. Niet alleen door zoete regen, maar ook door zout zeewater.Er leeft van alles op Het Schor, maar de meest opvallende zijn de vogels. Zij vinden in dit gebied rust en ruimte om te leven en te overleven. Maar ook plankton, slakjes, garnalen en visjes vinden hun weg bij Het Schor. En tussen de planten vindt je vele soorten insecten.
De omgeving van Het Schor is bijzonder, aan de ene kant de Waddenzee met haar natuurpracht en aan de andere kant het heuvelachtige landschap van het oude Wieringerland. Een landschap om te fietsen, te wandelen en vooral van te genieten.