Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het rode oog van de grijze wouw | Weetje

  •    •  
18-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4588 keer bekeken
  •  
grijzewouw1

Grijze wouw

© Fotograaf horneman69

Begin januari bezocht een grijze wouw ons land. De vogel is tientallen keren waargenomen in de buurt van Renesse (Zeeland). Zo ook door fotograaf Pevank die deze zeldzame dwaalgast op de foto zette. De kleine roofvogel valt op door zijn zwartomrande rode ogen, grijze kleed en zwarte schouders. 

wouw2

De grijze wouw in de buurt van Renesse

© Fotograaf Pevank

Steeds meer waarnemingen

De grijze wouw werd zelden gezien in Nederland, maar sinds 2015 is er een duidelijke toename in het aantal waarnemingen. Elk jaar worden er meerdere vogels gezien die vanuit Afrika richting West- en Noord-Europa uitwaaieren. Het verspreidingsgebied van de grijze wouw ligt in Afrika (behalve de Sahara), tropisch Azië en het Iberische schiereiland.

Deze grijze wouw verorbert zijn prooi bovenop een tak. Gefilmd in 2021 door Fokko Luppes uit Winschoten.

Aparte groep

Ondanks zijn naam hoort de grijze wouw (Elanus caeruleus) niet tot het geslacht van de wouwen (Milvus), maar vormt de soort samen met de Australische grijze wouw, Amerikaanse grijze wouw en de letterwouw een aparte groep binnen de familie van de havikachtigen. 

wouw3

Korte staart en rode ogen

De grijze wouw is net is groter dan een torenvalk en hangt ook vaak in de lucht te bidden. Het verschil tussen de twee zie je goed aan de opvallend korte staart van de grijze wouw. De vogel jaagt vooral op kleine zoogdieren en reptielen die hij vanaf bomen of palen weet op te sporen. Opvallend zijn de rode ogen van deze kleinere roofvogel, maar let op want juveniele exemplaren hebben oranje irissen die later richting de felrood gaan.

Wachten op de volgende keer

Helaas, om deze roofvogel te kunnen waarnemen zul je moeten wachten op een volgend bezoek, want de laatste waarneming van de grijze wouw is van 13 januari 2023. De bijzondere vogel is waarschijnlijk doorgevlogen.

Bron: Wikipedia, Vogelbescherming, Waarneming.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.